Hosty této významné události byli poslanec Evropského parlamentu Jiří Maštálka a senátor Parlamentu Miroslav Nenutil, který událost přirovnal k manželství.  „Žijeme vedle sebe jako sousedé a zrovna nás a německé město Pfreimd spojuje několik věcí a souvislostí," započal srovnávat starosta Přimdy Miloslav Kunt: „My máme ve znaku dva medvědy a oni dvě ryby, takže obě strany máme dvě zvířata. Oni jsou téměř na dálnici a my také. Další spojitostí je říčka Pfreimd, ta pramení pod Přimdou a protéká až do Pfreimdu. A dalším a posledním důvodem je možnost využití dotačního programu v rámci přeshraniční spolupráce, kde je podmínkou, že musíte mít nějaké hraniční město."

Spolupráce mezi městy vznikla na podnět starosty z Německa. „S nápadem přišel starosta Kimmerl. Stýkáme se od roku 2008, kdy jsme se poznali na Zlaté cestě, od té doby jsme přátelé a navštěvujeme se," řekl Kunt.

V doprovodném programu několikrát vystoupila Ledecká dudácká muzika, která se střídala ve vystoupení s hosty a proslovy starostů.
Oba starostové zapálili svíce přátelství a podepsali smlouvy. „Nechť nás světlo z těchto dvou svíček opatruje," popřál starosta Pfreimdu Arnold Kimmerl. Potvrdil také, že přátelství mezi oběma stranami trvá již několik let. Takže potvrzuje písemně spolupráci s přítelem. Zmínil křest hasičského vozu sboru dobrovolných hasičů z jejich města, kterého se účastnili i dobrovolní hasiči z Přimdy.

Páteční akce byla druhou etapou o uzavření partnerství. Ta první už proběhla, a to dne 15. listopadu. Spolupráce by se měla postupně rozvíjet.
„Už jsme se byli podívat na křest hasičského auta v Německu. Tím to ale nekončí a nyní by se měla spolupráce rozvíjet v odvětví školství. Ředitelky mateřských škol obou měst se kontaktovaly a začne mezi nimi spolupráce. To samé čeká základní školy, sportovní oddíly a tak dále. To znamená, že by se spolupráce měla postupně rozvíjet do různých odvětví," vysvětlil starosta Kunt.

Ledecká dudácká muzika zahrála a zazpívala lidové písně. Tato skupina hraje i za hranicemi republiky, a to převážně v Německu, kde si jejich písně a provedení němečtí posluchači velmi oblíbili. Proto sklízeli od publika veliké potlesky.

Při zakončení se všichni hosté postavili a zazpívali si německou a českou národní hymnu. Následovaly podpisy do pamětních kronik obou měst a všichni se i s hosty přesunuli do restaurace, kde program pokračoval.

„Zde vystoupily děti ze základní a základní umělecké školy Přimda. Nakonec jsme si vzájemně předali vlajky měst," doplnil Kunt.