Stále více rodičů žádá o odklad povinné školní docházky pro své děti. Jejich vzrůstající počet se rozhodlo řešit i město Tachov, které je zřizovatelem základních škol a navrhlo školám zřídit takzvanou přípravnou třídu.

Přípravnou třídu chtějí v ZŠ Kostelní

Nápadu se ujal ředitel Základní školy Kostelní v Tachově Jan Kubát a třídu pro budoucí prvňáčky chce zřídit. Podmínkou pro její otevření je přihláška nejméně deseti rodičů dětí ve věku pět až sedm let. „V uplynulých dnech proběhla u nás na škole informační schůzka pro rodiče při které se dozvěděli o připravovaném záměru a získali podrobné informace. Schůzky se ale zúčastnilo jen málo rodičů. K dnešnímu dni máme šest přihlášek. Pro zřízení třídy ale potřebujeme alespoň deset dětí. Chtěl bych proto apelovat na další rodiče, kteří by měli zájem zvolit tuto formu předškolního vzdělání pro své dítě, aby se nám co nejdříve ozvali. Děti do přípravné třídy přijímáme na základě žádosti rodičů, která je podložena doporučením školského poradenského zařízení,“ řekl Deníku ředitel Základní školy Kostelní Jan Kubát.

Méně dětí ve třídě, víc času na přípravu

Předškoláky v přípravné třídě čeká téměř stejný program jako v mateřské škole. Hlavní rozdíl je v tom, že v přípravné třídě může mít jeden vyučující maximálně patnáct dětí. V mateřince není výjimkou, že dětí bývá na jednu třídu i dvakrát více. „V přípravné třídě má tedy vyučující větší možnost věnovat se dětem individuálně. Vhodná je jak pro nadané děti, tak pro děti, které potřebují větší péči. Další výhodou přípravných tříd je, že dítě s odkladem neabsolvuje v mateřské škole tentýž program podruhé s mladšími dětmi.,“ uvedl dále ředitel.

Pomůže s výslovností i s jemnou motorikou

Činnost pedagoga v přípravné třídě je zaměřena na systematickou přípravu dětí na zahájení vzdělávání v základní škole. Cílem je vybavit dítě odpovídajícími dovednostmi a návyky. „Přípravná třída má v podstatě stejný režim jako běžná první třída, děti ale nejsou známkované a zaměřují se na zdokonalení jemné motoriky a také výslovnosti. Režim mají nastavený podobný prvňáčkům, slyší zvonit zvonek, mají přestávky, hodiny cvičení, tvoření, vystřihování nebo malování,“ uzavřel Kubát.