Když budete hostem rybářských závodů, povolenku hned tak nepotřebujete. Většinou jde o soukromé rybníky a jejich majitel si určí, kdo na nich chytat může a kdo ne. Na rozdíl od rybářských revírů, na které rozhodně povolenku potřebujete. „V první řadě musíte mít rybářský lístek, což je povinnost, která vyplývá ze zákona o rybářství. Každý, kdo chce lovit ryby v rybářském revíru, musí mít rybářský lístek. Dále pak prokázat znalosti a projít kurzem nebo školením. A povolenku k lovu. Tu získáte buď jako člen Českého rybářského svazu nebo jako nečlen," popsal jednatel Českého rybářského svazu Tachov Jaroslav Vogl.

Když už máte všechny potřebné dokumenty, obdržíte soupis rybářských revírů, ve kterých můžete rybařit.

Obce a soukromníci si nedělají moc vrásky s tím, v jakém revíru závody pořádají. „Vlastním auto, ale na pozemní komunikaci také musím dodržovat určitá pravidla. Stejné je to s rybníky, i když je můj, musím dodržovat zákony o vodách, vodohospodářské a vodoprávní záležitosti, hygienické záležitosti a tak dále," poznamenal jednatel rybářů.

Soukromé záležitosti, jako jsou rybářské závody, by neměly obcházet ani živnostenský úřad. Protože se vybírá startovné, řádně by z něj měla být odvedena daň.

To je ale věc, kterou řeší úředníci a je jen na kontrolách, jak toto hlídají.

Pokud se vydáte rybařit bez jakéhokoli oprávnění a jste například na soukromém pozemku, trest vás asi nemine. Dopouštíte se totiž minimálně jednoho přestupku.

„Každý, kdo neoprávněně chytá ryby, je pytlák. S takovými lidmi se zachází stejně jako se zloději. Ale to už je na posouzení policie nebo přestupkové komise," poznamenal jednatel Vogl.

Jestli máte rybářský lístek a platnou povolenku, kontroluje policie nebo rybářská stráž – ta u sebe musí nosit služební odznak na viditelném místě a prokazovat se průkazem rybářské stráže.

O rybářských závodech, které se na Tachovsku uskuteční, vás pravidelně informujeme na servisní stránce Tachovského deníku. Jeden z nejbližších závodů se uskuteční 9. května. Zvou na něj rybáři ze Starého Sedliště na rybník do parku.