Soutěžilo se ve dvou kategoriích, vždy ve tříčlenných družstvech. V jedné kategorii žáci, které baví biologie a ekologie, ve druhé ti, co je baví historie a současnost. „V jedné z biologických soutěží žáci dostali k dispozici sadu šedesáti barevných fotografií exotických zvířat, jejich úkolem bylo přiřadit k nim správné názvy a zařadit je na velké mapě světa na příslušné kontinenty. Mapy si pak ještě polepili a domalovali," popsala ředitelka školy Jarmila Kánská. „V další soutěži měli za úkol vytvořit květinovou kompozici z rozkvetlých hrnkových květin na našem školním hospodářství. Vytvořili tak moc hezké práce, které dostali s sebou do základních škol," dodala.

V kategorii Historie a současnost se v jedné soutěži seznámili s různými zajímavostmi o městě Stříbře a o škole, v další soutěži se učili psát švabachem. „Také stvořili moc krásné a zajímavé práce, které si odnesli s sebou," poznamenala ředitelka.

Celkem se soutěže zúčastnilo deset družstev ze základních škol Gagarinova, Mánesova, dále z Kladrub a z Přimdy.

„Děti soutěžily ve čtyřech soutěžích a po vyhodnocení si vítězové kromě diplomů odnesli jako hlavní cenu poukázky na značkové oblečení a obuv v hodnotě tisíc korun, na druhém a třetím místě pak za tři sta a sto korun do papírnictví – drogerie. Jednalo se o první ročník soutěže, a protože se vydařil, tak určitě v příštím roce bude následovat ročník druhý," uvedla. Jen pravděpodobně pořadatelé zvolí dřívější termín, protože se někteří zájemci nemohli zúčastnit, protože byli na školních výletech.

„Potěšilo nás, že se někteří naši žáci aktivně zapojili a pomáhali našim učitelům s organizací a se zajištěním soutěží. Teď už se všichni těší především na prázdniny. Ve finiši školního roku už nás čekají především exkurze, z toho jedna velká celoškolní do Prahy do zoologické a botanické zahrady a pak parníkem s občerstvením po Vltavě. Všichni žáci naší školy ji mají v rámci projektu Podpora praktického vyučování zdarma, tak doufáme, že se vydaří počasí a že si to užijeme," ukončila ředitelka Kánská.