Psychické potíže postihují nejen psy, kočky, ale i koně a další volně žijící živočichy. Právě dělobuchy a ohňostroje znamenají pro mnohé z nich skutečné trauma. Už jen vyplašené ptactvo, které běžně v noci nelétá je nuceno ke zmatenému hledání místa klidu a tmy.

Zkušení pejskaři vědí, že o Silvestra by neměli svého pejska pouštět na volno prakticky od rána, kdy si nejrůznější petardy zkoušejí nedočkavci. Pro případ, že nemáte svého psa načipovaného nebo nemáte registrační známku, mělo by mít vaše zvíře na obojku fixem napsané telefonní číslo na majitele pro případ, že by se utrhl z vodítka a utekl. A v době petardového reje by své mazlíčky rozhodně venčit neměli.

„Samozřejmě je několik způsobů, jak váš domácí miláček překoná silvestrovské oslavy. Pokud víte, že má váš čtyřnohý kamarád opravdu panickou hrůzu z dělobuchů, pak bych doporučila sedativa, která jsou běžně ve všech veterinárních ordinacích k dostání," informovala Věra Čechová z neoficiálního sdružení ochránců zvířat Mija Spolek.

„Pomoci samozřejmě mohou i přírodní homeopatika, která jsou nejšetrnější, ovšem zde je nutné vyšetření zvířete homeopatem, protože u každého je použití individuální," dodala.

Dalším způsobem, jak zmírnit stres zvířete, je kontakt s majitelem. Nejlépe vaši čtyřnozí kamarádi ocení, když s nimi zůstanete doma. „Já osobně tuto variantu praktikuji a osvědčila se mi. Zatáhnu rolety, abych minimalizovala světelné efekty z ohňostrojů, pustím nahlas televizi a prostě se se svojí vystrašenou fenečkou schoulíme pod peřinu, kde na ni mluvím hladím ji a její strach je pak opravdu minimální," dodala.

Nejen psy a kočky, ale prakticky všechna zvířata snáší oslavy Silvestra velmi obtížně. Skot a jiný dobytek je od lidí stranou, většinou někde za vesnicí, ale i tak tyto hlasité podměty vnímají.

„Už týden před Silvestrem chodí pacienti pro léky. Je několik způsobů, jak zvíře uklidnit. Buď na bázi bylinek, kdy jsou používány Bachovy květy nebo přírodní extrakty ve formě tablet, které se psům dávají už týden před Silvestrem. Sedativa jsou až poslední alternativou," popsala veterinářka Diana Janouškovcová.

Ptactvu se bohužel tabletka dát nedá. „Například u papoušků doporučujeme klec přikrýt hadrem, tak aby do ni ale šel vzduch. Pořádně zavřít okna, zatáhnout žaluzie, závěsy a pustit doma například televizi, aby se přehlušil zvuk zvenčí. Dále doporučuji, aby byl pán se svým mazlíčkem doma. Když tam bude zvíře samo, bude to určitě snášet hůře."

Co se týče venčení psů, poslední venčení by se mělo uskutečnit kolem páté hodiny. Rozhodně ne v noci. „Tam je opravdu veliká pravděpodobnost, že petarda bouchne někde v blízkosti psa a ten se utrhne a může majiteli utéct. Pro případ, že se pes nedejbože rány lekne a uteče, rozhodně by měl být na obojku označen telefonním číslem na majitele, aby se co nejdříve vrátil domů," doplnila Janouškovcová.

Pro případ, že se vám zvíře přes všechna opatření ztratí, kontaktujte linku městské policie 156 nebo vedení obce, pracovníci si zapíší veškeré informace a když se váš čtyřnohý mazlíček najde, rychle se k vám zase vrátí.

Stejně postupujte v situaci, když najdete zmateného psa. Rozhodně se nepouštějte do hrdinských odchytů. Zvíře vás může pokousat. Od toho jsou tady odchytové služby nebo proškolení strážníci.