V pondělí 31. března se konal v naší škole v Hornické ulici projekt Člověk mezi lidmi. Byl určený pro žáky druhého stupně. Činnosti v prvních dvou hodinách měly přispět k zlepšení klimatu ve třídě. V té době se už připravovala v kině soutěž Paragraf 11/55. Pokud chcete namítnout, že takový zákon v žádné sbírce není, je to pravda. Jeho označení není skutečně v žádné sbírce zákonů.

Je skryto ve větě Je za pět minut dvanáct a znamená to, že je nejvyšší čas dodržovat zákony. Jaké? Cílem projektu bylo především zvýšení znalostí zákona 379/2005 Sbírky. Tento zákon zakazuje prodej tabákových výrobků mladým lidem do 18 let. O jeho dodržování či spíše nedodržování se může přesvědčit každý sám, pokud se projde v parku a okolí autobusového nádraží. Protože neznalost zákonů neomlouvá, měli žáci možnost seznámit se s nimi hravou formou. Duší našeho Paragrafu byla paní A. Došková. V 10 hodin vše začalo.

Žáci šestých až osmých tříd se přesunuli do kina, kde už na ně čekali soutěžící. Soutěžícími byli jejich spolužáci, kteří hájili barvy jednotlivých tříd. Bylo celkem šest barev a skupin. Celým programem nás provázely dvě dívky z devátých ročníků, Lucie Dušková a Veronika Merglová, které se ujaly role moderátorek. Soutěž měla pět kol. První kolo ověřilo odborné znalosti soutěžících, kdy museli například prokazovat své komunikační dovednosti. Každá skupina dostala určité téma a její mluvčí měl dívky seznámit s postojem celé skupiny.

Další kolo sloužilo k prohloubení týmové spolupráce. Stavěla se věž, ovšem materiálem bylo pouze 200 kartiček, izolepa a nůžky. Věž museli vykouzlit za pět minut, rozhodující byla velikost. Předposlední kolo přeneslo soutěžící do neznámého města, kde měli poradit obyvatelům, jak řešit problémy se zákony, které ve městě platily a neosvědčily se.

Mohli je zrušit, případně navrhnout nové. Všichni se shodli, že navrhovat zákony není nic jednoduchého. V posledním kole se žáci změnili v obchodníky a měli se rozhodnout, zda figurantům, kteří byli představeni, prodají tabákové výrobky. Tato část soutěže byla asi nejtěžší. Jak všechno dopadlo? Vyhrála barva modrá, Šmoulové, a ti nás budou reprezentovat v okresním kole této soutěže. Rozhodla o tom odborná porota, kterou tvořili Josef Kožnar, Jiří Struček, Radek Červený a Dušan Hovězák.

IVA ŠTOKALUKOVÁ, KRISTÝNA STUCHLOVÁ