Projekt se jmenuje Dětský průvodce světem rozvodu a je určen dětem od sedmi do dvanácti let. „Přihlásit se mohou děti, jejichž rodiče si prošli nebo procházejí rozvodem,“ sdělila sociální pracovnice CPR Kristýna Stolcová. „Program by měl děti naučit, jak pracovat s jejich emocemi a jak vnitřně v sobě zpracovat tu změnu, kterou procházejí v souvislosti s rozvodem rodičů,“ doplnila.

Pomáhat dětem budou po dobu dvanácti setkání školení odborníci, kromě sociální pracovnice také speciální pedagožka. „Práci s dětmi pak konzultujeme s republikovou garantkou programu.“

Program průvodce rozvodem není nastaven na individuální práci s jednotlivými dětmi, ale na skupinové činnosti. „Připravujeme různá kreativní cvičení a další formy her uzpůsobené věku dětí, aby je to bavilo. Pomáhat tomu bude jakýsi maskot projektu, skřítek Emouš,“ popsala Stolcová.

Při setkáních, v CPR jim říkají kroužek, se nebudou řešit jednotlivé situace provázející rozvod. „My se nebudeme vyloženě pitvat v problémech, v konfliktních situacích, ale chceme především pomoci dětem, aby to dokázaly vyřešit samy v sobě. Pomoci by právě měla práce ve skupině, kde bude několik dětí procházejících podobnými situacemi.“

Dopravní nehoda u Mlýnce.
Nehoda vzala život mladé ženě

JEŠTĚ MAJÍ VOLNO

Průvodce světem rozvodu odstartuje v tachovském Centru podpory rodiny příští týden, určen je pro osm až deset dětí. „Kapacitu máme téměř naplněnou. A na podzim chceme v tomto projektu pokračovat,“ dodala sociální pracovnice s tím, že výsledkem projektu bude na závěr dotazník, ve kterém dítě vyplní, jak mu program pomohl.

Projekt Dětský průvodce rozvodem založila před sedmi lety v Olomouci Tereza Vránová. „Zpětné vazby k projektu máme od dětí i rodičů. Děti jsou spokojeny, že mají prostor hravou formou o svých problémech mluvit,“ řekla Deníku zakladatelka. „Pozitivní reakce máme i od rodičů, říkají nám, že děti jsou po návštěvách kroužku otevřenější a dokážou lépe o svých problémech hovořit,“ dodala.