Myslivecký guláš, Vodácký guláš, ale také Pořádný guláš ze siky, segedín po Kladrubsku, Veganská gulášovka z darů lesa anebo Hovězí po burgundsku, to všechno a spoustu dalších dobrot měli možnost návštěvníci ochutnat. Jídlo z kotlíků mizelo doslova před očima, k některému se známí mlsouni dokonce vraceli. Pikantní či lehce ochuceno vínem, pusu otvírali a spokojeně mlaskali i nejmenší návštěvníci a ponoukali rodiče, aby jim už už nabrali další lžičku. Každý příchozí dostal u vstupu mističku, lžičku a ubrousek, ale především pamětní vstupenku s odtržitelnou částí, která sloužila k hlasování. Na základě ochutnávky pak mohl odtrhnout hlasovací část a vložit ji do některé z připravených sklenic u jednotlivých kuchtíků a kuchtiček a spolurozhodnout tak, kdo bude vyhlášen vítězem letošního vaření.

Prostibořský kotlík láká čím dál více kuchtíků i diváků | Video: Deník/Monika Šavlová

Poslední zářijová sobota se v Prostiboři vydařila. Ač se po ránu zdálo, že počasí nebude akci přát, tolik spokojených lidiček a tolik dobrot pohromadě chtělo nakonec vidět samo slunko a tak rozehnalo mraky a zvědavě pokukovalo, cože se to na plácku u rybníka vlastně všechno děje. A dělo se toho opravdu mnoho. Kromě ochutnávky kotlíkových pokrmů se náhodně setkávali a poklábosili lidé, kteří se jindy nepotkají dlouhé týdny. Děti se zabavily u tvořivých dílniček a všechny skvěle bavila svojí muzikou kapela Čáry máry, v druhé části odpoledne ji vystřídal Balkan party band.

Veganskou stravu nabídla dvojice kuchtíků z Kladrub Martin Čechura a Stanislav Mikšík. „Včera jsem vyrazil do lesa na houby, ale musím přiznat, že jsem se naběhal, než jsem našel potřebné množství pro dnešní vaření. V polévce je například kotrč,“ řekl Deníku Martin Čechura. Stanislav Mikšík vařil speciální kladrubský segedín a pekl na ohýnku také placky. „Jsou z bio žitné celozrnné mouky, špaldové mouky a kysaného podmáslí a bylinek. Takže už to není veganský, ale vegetariánský pokrm,“ prozradil Deníku. „Musím smeknout přede všemi, kdo si troufli přijít a vařit na kotlíku. Navíc tak skvěle, jedno jídlo je lepší než druhé,“ nešetřila slovy obdivu a chvály jedna z návštěvnic Jaroslava Musilová.

Prostibořský kotlík láká čím dál více kuchtíků i diváků | Video: Deník/Monika Šavlová

Předvést svoje kuchařské umění dorazil také Miroslav Šlejter s manželkou. Vařili myslivecký guláš. „Je v něm krkovice, žampiony, cibule, paprika, rajčata,“ prozradil. „Tenhle guláš má šanci na výhru,“ tipovala paní Šetková ze Stříbra. „Tajné ingredience neprozradím, jinak je tam ale cibule, maso z jelena a jalovec. Ten ke zvěřině patří. A také dobré červené vínko. Do guláše má jít takové víno, které byste sama pila, jinak by přece nemohl být dobrý,“ míchal guláš ze siky Tomáš Stránský z Brodu u Stříbra.

Vítězný pohár, který pro letošní rok nechala obec pro výherce připravit, si nakonec odvezlo trio kuchtíků ze Sulislavi. Jejich Sulislavský hovězí guláš získal od ochutnávajících návštěvníků nejvíce hlasů. „Druzí skončili kluci z hájovny v Brodu a o třetí místo se podělily telické prdelky s manželi Hornycki ze Stříbra,“ usmívala se spokojeně nad zdarem akce starostka Prostiboře Barbora Nováková. „Rozdali jsme 412 vstupenek, mnoho příchozích si je ani nebralo. Původně mělo dorazit 22 kuchařů, sešlo se nakonec 18, což je stejně moc pěkné. Měli jsme tu soutěžící i z Domažlička, přijeli k nám z Trhanova a Mířkova. A všichni kuchaříci mi přislíbili účast na další ročník, takže se máme všichni zase nač těšit,“ řekla Deníku starostka s tím, že už v hlavě spřádá plány, jak dále příští kuchařské odpoledne pojmout a doladit drobnosti, které se v letošním roce úplně nepovedly dle jejích představ.