„Zatím máme vyměněno nějakých šedesát procent průkazů, což je vzhledem k rychle se blížícímu konci roku opravdu málo," řekla Deníku ředitelka Úřadu práce v Tachově Jana Šimková. I přes to, že výměna započala prvního dubna, téměř polovina občanů vlastnící průkaz OZP se stále nedostavila. Čas na výměnu je do konce roku 2015, poté platnost všech potvrzení končí. Tudíž držitel přijde o všechna zvýhodnění, jako například vyhrazené místo k sezení ve veřejných dopravních prostředích, slevy na jízdné ve vlacích, autobusech, nebo parkovací průkaz.

K vydání nového průkazu osob se zdravotním postižením je nutná pouze aktuální průkazová fotografie s rozměry 35 x 45 milimetrů, občanský průkaz a stávající OZP průkaz. Nové doklady budou mít podobu plastové kartičky podobající se například řidičskému průkazu. Novinkou bude i možnost zvolit si, zda se na kartičce bude nacházet symbol zdravotního postižení, tedy označení osoby s úplnou nebo praktickou hluchotou, či označení osoby hluchoslepé, osoby úplně nebo prakticky nevidomé atd.

V případě, že se nějaký opozdilec dostaví až po novém roce, je nutné podat novou žádost, která obnáší i nové posuzování zdravotního stavu od lékaře, díky čemuž se vydání nového průkazu podstatně protáhne. „Může nastat i moment, že dotyčný již nebude splňovat podmínky, jelikož předpisy prošly několika změnami," upozornila pracovnice Úřadu práce Miluše Bučanová. Všem těmto nepříjemnostem se občané vyhnou, když výměnu provedou do konce tohoto roku.

Změna přichází i pro obyvatele, kteří měli přiznán příspěvek na mobilitu před datem prvního ledna 2014. Tyto osoby si musí zaslat novou žádost. Možnost pro obnovení příspěvků bude možná k zaevidování od ledna nového roku.

Všechny tyto záležitosti je možné vyřídit na Úřadu práce v Tachově. Pro občany, kteří to mají blíže do Stříbra, je k dispozici kontaktní pracoviště ve zmiňovaném městě.