Švédsko – finská firma je první společností, která podepsala smlouvu s americkým investorem budujícím novou průmyslovou zónu v Ostrově u Stříbra. Firma, která se v areálu bude zabývat výrobou luxusních dveří na zakázku, nabízí práci obráběčům kovů, montážním dělníkům i zájemcům o práci v expedici.

Obec Kostelec, na jejímž správním území logistické centrum leží, získala přednostní právo, aby obsadila volná místa lidmi právě z Kostelecka. „O pracovní příležitosti je mezi našimi spoluobčany zájem. Řada z nich je totiž zaměstnána daleko od svého domova, a takto by se jim určitě ulehčilo,“ uvedl František Trhlík, starosta Kostelce. „Už jsme společnosti předali seznam uchazečů, kteří by přicházeli v úvahu.

Záleží ale na firmě, koho si vybere,“ dodal. První kolo výběrového řízení na volná místa se konalo včera. „ Zajímali se o základní věci a zjišťovali, zda mám požadované předpoklady. Řekli mi, že bych se mohl z obráběče vypracovat třeba až na mistra,“ řekl nám Vlastimil Juna, jeden z uchazečů o zaměstnání v zahraniční firmě.

„V prvním kole se jedná pouze o vstupní pohovory. To druhé už bude o jednotlivých pracovních zařazeních s vybranými osobami,“ prozradil námTrhlík. Do příštího roku by mohlo u zahraniční společnosti najít zaměstnání až devadesát lidí. „V září deset, do konce roku třicet a v roce příštím padesát,“ upřesnil starosta. Zaměstnání zde mohou najít nejenom osoby bez práce, ale i ti, pro něž je práce daleko od domova časově i finančně zatěžující. „Přiblíží je zase k rodinám, ušetří i cestovní náklady,“ uvedl Trhlík.

Pro potenciální uchazeče může být velkou výhodou, že provoz firmy poběží výhledově pouze v jednosměnném, maximálně dvousměnném provozu. „Tady se může ulehčit zejména těm, kteří v současné době někde dělají i noční,“ dodal starosta.

Glosu autora na toto téma najdete zde