Kamilka Havlová má nejraději Krtečka. A konečně také může v jeho knížkách nejen listovat, ale už si i číst. V pátek dopoledne byla totiž spolu s dalšími více než osmdesáti prvňáčky ze Základní školy Hornická v Tachově pasována na čtenáře.

Právě Krteček byl první knížkou, kterou si Kamilka sama přečetla. „Mám Krtečka moc ráda, knížek mám víc," řekla Deníku Kamilka.

Je žákyní 1.A a její třídní Lenka Červená přivedla v pátek celou třídu do jízdárny ve Světcích, kde byli prvňáci ze všech čtyř prvních ročníků školy pasováni na čtenáře –  dřevěným pasovacím mečem z rukou pohádkového pana krále v podání Pavla Voltra.

Pro Základní školu Hornická to byla premiéra. „Doposud jsme dělali pasování prvňáčků na čtenáře vždycky ve školním sále, letos jsme zkusili jízdárnu a udělali jsme dobře, bylo to moc hezké," uvedla Červená.

Diplom, že se staly čtenářem, obdrželo celkem 85 dětí. „Pasování na čtenáře je završením první etapy, kdy se děti učí písmenka a v současné době už umí všechna písmenka, úspěšně se naučily číst. Toto je taková odměna za ten rok jejich práce," doplnila třídní učitelka.

„Pro děti i pro nás je to slavnostní okamžik. Díky panu Voltrovi a celému kulturnímu středisku je tato akce hodně slavnostní," dodala.