„V Tachově přišlo k zápisu 192 dětí. Devatenáct z nich získalo odklad. To znamená, že v příštím školním roce nastoupí do prvních tříd 173 dětí. Tolik prvňáčků jsme měli naposledy před třinácti lety. Za několik posledních let se tento počet pohyboval kolem 140 dětí. Oproti loňsku je to nárůst o 28 prvňáčků," uvedl Deníku vedoucí odboru školství a kultury tachovského městského úřadu Josef Kožnar.

Nejvíce dětí přišlo na zápis do největší tachovské školy, ZŠ Hornická. Z osmdesáti osmi dětí jich nakonec do lavic zasedne dvaaosmdesát. Pro školu to znamená zřídit jednu třídu navíc. Po dlouhých letech tak budou děti navštěvovat v této škole čtyři první třídy. Celkem bude v příštím školním roce v Tachově osm prvních tříd. Pro školu to znamená jistě organizační změny. Potvrdil to i její ředitel Radek Červený. „Budeme se muset poohlédnout po další učebně. V úvahu zatím připadá zrušení jedné z odborných učeben, kam poté umístíme první třídu. Na řadě i je personální otázka, nezbude nám, než přijmout novou paní učitelku pro první stupeň. Popravdě řečeno, čekali jsme, že otevřeme tři, ne čtyři třídy. Na druhou stranu nás samozřejmě těší zájem rodičů i dětí o naši školu. Určitě to o nás něco vypovídá. Sice nám to přidělalo trochu starostí, ale nikoho neodmítneme," řekl Červený.

Jestli se zvýší počet budoucích prvňáčků nejen v Tachově ale i na Tachovsku, je podle Kožnara zatím předčasné hodnotit. „Zápisy dětí do prvních tříd se konají v průběhu měsíců ledna a února. Je na každé škole, kdy si v tomto období určí termín zápisu. To znamená, že na mnoha školách zápis teprve bude a proto je nyní předčasné říci, zda do prvních tříd půjde více dětí než loni. Podle mého názoru jich v příštím a přespříštím roce mírně přibude," doplnil Josef Kožnar.