Tak zhruba vypadala retro kinokavárna, ve kterou se o víkendu změnil sál Regionálního muzea Kladruby. Ne náhodou. Kinosál skutečně v těchto prostorách kdysi býval a účelem víkendové kinokavárny bylo na biograf zavzpomínat.
„Je to skvělý nápad. Když jsem chodila do základní školy, kino v Kladrubech jsme navštěvovali a ty dřevěné lavice, které se dochovaly, ještě dobře pamatuji," řekla Deníku Romana Endová z Kladrub. „Dřív bylo všechno cítit zatuchlinou, bylo to staré, nevábné, teď po rekonstrukci jsou prostory prostě nádherné," dodala.


Nápad instalovat na víkend původní dřevěné lavice a otevřít retro kinokavárnu dostala ředitelka muzea Marcela Hlaváčová. Nemusela pro něj chodit daleko, lavice měla téměř denně na očích. Stály totiž u ní na zahradě. „Kdysi, před lety, jsem od města odkoupila jednu řadu lavic. Všem příbuzným se strašně moc líbily, tak si je také pořídili. Lavice jsem obrousila, nalakovala a postavila si je na terase," popsala Deníku. Podobně se zachovali i její příbuzní.
„Když jsem začala působit tady v muzeu, přišel požadavek, abychom uspořádali besedu. Protože to bylo narychlo, neměli jsme židle, v ten den totiž byl v klášteře koncert. Tak jsem obvolala příbuzné, lavice jsme přivezli a mohli tak do nich posadit návštěvníky besedy," uvedla dále.


Lavice posloužily a muzeum je využilo i pro kinokavárnu. Na kino se zanedlouho bude vzpomínat ještě jednou, chystá se totiž výstava starších filmových plakátů.