Přestože zde platí padesátka, mnoho řidičů ji ignoruje, což místním dělá nemalé starosti. Přišli proto se zcela novou myšlenkou, jak situaci na silnici zklidnit. „Koncem minulého roku nás napadlo, že bychom ve Vítkově mohli instalovat do každého jízdního směru radar, který by řidiče informoval o jejich okamžité rychlosti,“ řekl Deníku předseda osadního výboru Bohumír Vítovec.

Podle něj by se tím zvýšila bezpečnost chodců. „Také si myslíme, že tento radar by fungoval jako psychologická zbraň na řidiče,“ pokračoval Vítovec. Tachovská radnice, pod jejíž správu Vítkov spadá, má ale na instalaci informačního radaru jiný názor. Ten vyjádřil starosta města Ladislav Macák. „Město Tachov o výstavbě radaru ale neuvažuje. Ten by byl stejně jen informativní a řidič na základě jeho měření nepostižitelný. Většina lidí si z něj stejně nic nedělá. Znám to z praxe, několik takových už jsem na silnici potkal. Podle mého názoru by věci více prospělo, kdyby se tady dělaly častější policejní kontroly. Na většinu řidičů dnes, bohužel, nejvíce platí represe,“ podotkl starosta.

Vítkovští jsou dokonce za instalaci měřidel rychlosti ochotni obětovat část prostředků z vlastní kapsy. Deníku to potvrdil i Bohumír Vítovec. „Ano, počítali jsme s tím, že část financí by dali dohromady občané Vítkova jako sponzorký dar a zbytkem peněz by přispělo město Tachov. Nákup obou radarů by vyšel celkem zhruba na osmdesát tisíc korun,“ uvedl.