Paní Marie se narodila 3. února 1923 ve Velkých Hydčicích na Horažďovicku. Do Tachova přišla v roce 1946 v první vlně dosídlenců. „Přišla jsem z Březnice, kde jsem tehdy žila," řekla Deníku a zavzpomínala na válečná léta na Příbramsku. „Mám na to velice smutnou vzpomínku z období Heydrichiády. Zrovna při mé maturitě odvedli ředitele školy Lukeše a hned druhý den ho popravili."

Na Tachovsko přišla Marie Vlasová jako třiadvacetiletá a začala pracovat v dílně na dřevěnou bižuterii a růžence. Pak pracovala v mlékárně, v bance, v ústavu zdraví, v dětském domově. Po odchodu do důchodu vypomáhala osm let v městském kulturním středisku. „Měla jsem na starosti kulturu pro mládež a dodnes na to ráda vzpomínám," uvedla.

Stále vitální seniorka může své kondici vděčit zálibě pro sport. Jedním z jejích velkých koníčků byla tělovýchova a dlouhá léta vedla pravidelné cvičení ve staré tělocvičně, která stála na místě dnešního parkoviště u světelné křižovatky. „A musím dodat, že paní Marie byla velmi aktivní turistkou. Od roku 1965 byla členkou Klubu českých turistů v Tachově," vyjádřila se Marie Mirtlová, která byla jednou z gratulantek při pondělní oslavě devadesátin.

V neposlední řadě bylo další zálibou Marie Vlasové divadlo. „Aktivně jsem ochotničila v Březnici, tady v Tachově jsme s manželem provozovali loutkové divadlo."