K obcím s nejdelší udržovanou tradicí v západních Čechách patří Sulislav. Řehtáči (někde se říká také rachtáči) zde chodí přes dvě stě let. „Letos máme deset rachtáčů, nejstaršímu je čtrnáct a nejmladšímu dva roky. Všechna rachtadla a trakárky víceméně podědili po rodičích, někteří i po prarodičích. Někdo má nový kousek, ale zatím převládají ty klasické staré a opravované. Jsem rád, že naše děti ještě stále tyto tradice udržují a rodiny je v tom podporují," vyjádřil se starosta Sulislavi Milan Strohschneider.

Další vesnicí, kde řehtáči vyrazili do ulic, je Brod nad Tichou. „Kluci u nás jsou k tomu vedeni už od mala rodiči, tedy spíše tatínky, kteří sami když byli malí, chodili také řehtat. Tudíž historie řehtání v Brodu nad Tichou je velice dlouhá," řekl Deníku Ladislav Kopáček mladší.

S řehtáním se začíná tradičně ve čtvrtek v pravé poledne,kdy, jak se říká, zvony odletěly do Říma.

Ve čtvrtek se chodí ještě v 17 hodin, v pátek pak v 5, ve 12 a v 17. „Sobota je pro kluky v Brodu výjimečná. Řehtat jdou v pět ráno a poté už v 10 chodí dům od domu a koledují. Při koledě říkají říkanku a poté od lidí dostanou všelijaké sladkosti, vajíčka a dokonce někde i peníze," dodal Kopáček s tím, že takhle skupina brodských kluků obchází celou ves a když už mají koledu za sebou, jdou na místní hřiště, kde si sladkosti, vajíčka a peníze mezi sebe rozdělí. Všemu velí dva kapitáni a ti jsou voleni podle věku – bývají to dva nejstarší kluci.

Tématu Velikonoc se dále věnuje Tachovský deník v sobotním tištěném vydání.