Pořadatelé se domnívají, že tolik lidí na vrch ještě nikdy nevyšlapalo. Slavnosti nabídly vše, co se jablek alespoň trošku dotýká. Stánkaři tak nabízeli koláče, řezy, záviny, teplé kompoty a další a další pochutiny. Mimochodem, teplý jablečný kompot si na Krasíkově vychutnal i nýřanský Štěpán Strýček. Vrcholem dne byla i soutěž o nejchutnější a nejhezčí štrúdl. Ten nejchutnější upekla Anna Alexová (přivezla jej ale Jana Soulková) a nejhezčí vyrobila dcera kokašického starosty Štěpánka Janotová. Letos se na Krasíkově konal již devátý ročník slavností, které mají podpořit sady, které rostou na úpatí vršku. „Tento kraj je ovocnářský a sady byly dlouhá léta zanedbávány,” popsala účel jedna Miroslava Válová, jedna z pořadatelek akce. „Chceme podpořit i rozvoj starých odrůd, které tady ještě rostou,"dodala.

Dnes jsou tak sady v soukromém vlastnictví a nový majitel se o ně stará. „Vyčistil je a pracuje na jejich obnově,” sdělila Válová s tím, že pod Krasíkovem možná vznikne celoroční moštárna, která by zpracovávala právě ovoce ze zmíněných sadů.

Jak jsme uvedli, Slavnosti jablek navštívily tisíce lidí z celých západních Čech. Ti si mohli vychutnat různé jablečné pochutiny, které připravily zejména místní spolky. „Prodáváme jablečný a hruškový kompot, také jsme nabízeli divoké švestky,” řekla prodavačka u stánku Občanského sdružení Domaslav. Recept nám ale říci nechtěla. „Je to tajný domaslavský recept. Ale suroviny jsou z vlastní zahrady,” připustila mladá dáma.

„Zaujal mě nápad udělat takovou akci. Já miluji jablka, štrúdly a vše, co k tomu patří. Takže když jsou studené večery, nepohrdnu pečeným jablkem posypaným cukrem a skořicí,” popsal své chutě Štěpán Strýček z Nýřan.

Jablka se v okolí Krasíkova neskloňovala jen v sobotu. Po celý tento týden si můžete v šesti různých restauračních zařízeních po celém Konstantinolázeňsku vychutnat speciální jablečné menu. Jednoduše, restaurace či hospůdky nabídnou například babiččinu žemlovku, kuřecí prso položené na skořicovém jablku, celerovou krémovou polévku s jablky, restovaná drůbeží játra s jablky nebo kynuté jablkové knedlíky se šlehačkou.

Vrcholem oslav bylo vyhlášení nejchutnějšího a nejhezčího štrúdlu. Sedmičlenná porota se shodla, že nejhezčí upekla Štěpánka Janotová a nejchutnější Anna Alexová.