Milé návštěvy se dostalo ve čtvrtek Svojšínu. Do obce totiž přicestovala tamní rodačka Josefa Glosauer Skjerdal. Třiaosmdesátiletá dáma urazila i se svými dvěma dcerami značnou vzdálenost. V současné době totiž žije v NewYorku. „Chtěla jsem, aby moje děti poznaly místo, kde jsem se narodila,“ vyprávěla Josefa Glosauer. „Maminka nám povídala o celém svém životě, my se o něm chceme dozvědět ještě více. Proto jsme tady,“ řekly nám Heidi a Anette, dcery svojšínské rodačky. Svojšín byla stařenka nucena opustit v roce 1945. „Musela jsem totiž odjet pracovat na farmu v jižních Čechách,“ vzpomíná. Republiku opustila o dva roky později, když se přestěhovala do Německa.

„Pak následovaly Spojené státy,“ dodala Josefa Glosauer. Na dobu, kdy rodačka žila ve Svojšíně, vzpomíná ráda. „V paměti mi zůstalo hlavně bruslení na řece a chvíle, kdy jsem se v ní koupala,“ podotkla rozechvělým hlasem. „New York je pro mne ještě pořád velké město. Tady je život určitě klidnější,“ byly její první dojmy, když vystoupila z vlaku. Na nádraží ji i její dcery přivítal starosta Svojšína Karel Petráň. Oficiálního přijetí se ji dostalo v zasedací místnosti obecního úřadu, kdy návštěvě starosta předal květiny a stařence pak zarámovanou kopii fotografie biskupa George Glosauera, rodaččina strýce. „Pro nás je to velmi významná událost.

Máme totiž málo příležitostí, kdy se můžeme setkat se zdejšími rodáky. V roce 1945 ze Svojšína totiž odešlo 95 procent lidí,“ informoval nás Karel Petráň. Josefa Glosauer si i se svými dětmi a za doprovodu starosty prohlédla mlýn, ve kterém se narodila, místní hřbitov i kostel. Svojšínské ženy návštěvě připravily večeři. „Samozřejmě, že se těšíme i na české pivo,“ smály se dcery i s maminkou. Obec je ubytovala ve svojšínském zámku. „Do New Yorku se vracíme v neděli. Ještě předtím si ale chceme udělat výlet do Prahy,“ uvedla rodačka.