Přestože zatím nepadl žádný verdikt, obec věří, že se jí podařit získat majetek zpět.

Spor začal ve chvíli, kdy obec zažádala o vrácení lesů, které kdysi dostala od státu v tzv. přídělu. Původně se jednalo o majetek zkonfiskovaný občanům německé národnosti. „Lesy dnes už nezpochybňují naše dokumenty. Jejich zástupci ale tvrdí, že jsme o vrácení majetku zažádali pozdě. To není pravda. Obec projevila zájem zhruba už před deseti lety," vysvětlil stručně spor starosta Ošelína Jiří Šefčík.

Státní podnik podle Šefčíka nejprve požadoval dokumenty, jejichž vyhledání nebylo jednoduché a trvalo poměrně dlouhou dobu. „Ty dokumenty se stěhovaly z úřadu na úřad, proto jsme je nemohli dohledat ihned. Lesy také neuznaly podklady, které ale dostačovaly jiným úřadům, například Pozemkovému úřadu nebo Pozemkovému fondu," pokračoval ošelínský starosta. „Věřím, že u soudu nakonec uspějeme. Podle mého názoru máme všechny potřebné doklady tak, jak mají být," pokračoval.

Rozloha sporných lesů činí přibližně sedmdesát hektarů. Obec podle starosty požádala o historický a přídělový majetek už v devadesátých letech. Chybějící dokumenty pak musela postupně doplňovat. Samozřejmě, že na všechen majetek jsme archiválie nenalezli najednou," argumentoval dále starosta Šefčík. Obec je rozhodnuta o tento majetek bojovat. Pro Ošelín, který hospodaří letos se zhruba třemi miliony korun, jsou to velké peníze. „Jedná se přibližně o deset milionů korun. Je pro nás důležité, abychom uspěli," pokračoval představitel obce.

K celé věci se už před časem vyjádřil také mluvčí Lesů České republiky, Zbyněk Boublík. „V obecné rovině lze říci, že Lesy České republiky postupují v těchto případech vždy podle platných právních předpisů. Jestliže subjekt, který žádá o navrácení lesů vyhoví dikci zákona právním předpisům, není žádný problém. Pokud náš podnik shledá jakoukoli pochybnost, je na řadě soudní řízení. Stává se také, že žadatel dohledá potřebné listiny až v průběhu tohoto řízení. Pokud by bylo vše v souladu se zákonem, nic by nebránilo obci vyhovět," uvedl Deníku tiskový mluvčí Boublík.

Podle starosty jde jen o jednu věc, a to o výnosy z hospodaření. „Lesní pozemky svým majitelům obecně vydělávají. Nedivím se proto, že se jich stát nechce vzdát. Ale pro nás příjem z lesů také není zanedbatelný. Hlavně chceme zpět to, co nám po náleží," uzavřel Jiří Šefčík. Příští soudní státní je naplánováno na 19. června..