Historie hasičského sboru v Ošelíně sahá až do hluboké minulosti, jak ukazuje nalezená hasičská stříkačka z roku 1930 ve spádové obci Lobzy. Kroniky se ale z té doby nedochovaly a tak se přesné datum založení sboru neví.

Hasiči ale v obci působili i později, v posledních letech však Sbor dobrovolných hasičů zanikl. Důvodem byla především nedostatečná podpora za strany vedení obce a stárnutí členů sboru. Před třemi lety se současnému starostovi obce Jiřímu Šefčíkovi podařilo Sbor dobrovolných hasičů v obci obnovit a od letošního roku funguje i jednotka SDH. „Sbor dobrovolných hasičů jsme si mohli dovolit znovu založit díky lesům, které jsme získali do vlastnictví obce. Jinak bychom na činnost, vybavení a zázemí pro hasiče jen stěží hledali peníze,“ řekl Deníku velitel a zároveň starosta SDH Ošelín Jiří Šefčík.

Ošelínští hasiči dnes mají potřebné vybavení, oblečení pro zásahy, dvě starší cisterny a také novou hasičkou zbrojnici. „Hasičkou zbrojnici se nám podařilo vybudovat z bývalého uhelného skladu. Budovu jsme zateplili, opravili a hasiči tady teď mají dostatečné zázemí a parkovací místa pro cisterny,“ popsal dále starosta a doplnil, že by si přál pro hasiče také nové moderní auto, pro rozpočet malé obce je to ale částka téměř nepředstavitelná. „Poté co se nám podařilo hasiče v obci obnovit, uvědomil jsme si, jak je důležité průběžně financovat nákup potřeb pro jednotku. Jenom to, aby naši hasiči mohli začít fungovat stálo přes dva a půl milionu korun,“ informoval a doplnil, že na nákup nového vybavení i vozidel je sice možnost požádat o dotaci, ta ale většinou není stoprocentní a obec musí peníze doplácet ze svého rozpočtu, což je někdy částka převyšující její možnosti.

Jiří Šefčík ale vznik Sboru dobrovolných hasičů v obci vítá a chce ho i nadále maximálně podporovat. „Naše jednotka už zasahovala u tří zásahů. Považuji za velmi důležité, aby hasiči v obci byli. Je potřeba si uvědomit, že se mění klima, je větší sucho a tím často vznikají i požáry.“

Sbor dobrovolných hasičů v obci má v současné době 12 členů, jednotka SDH 9 členů. V letošním roce čeká obec 640. výročí od vzniku obce, pro hasiče je k tomuto výročí připravený slavnostní prapor, který od obce získají.

Do budoucna v obci plánují také přijímat do SDH děti. Už v letošním roce by chtěli, aby se mladí hasiči účastnili hasičských soutěží. „Někteří naši členové jsou v důchodovém věku a tak samozřejmě myslíme i na obnovu jednotky. V obci nabízíme stavební pozemky a už při jednání se zájemci se zmiňuji o činnosti SDH v obci a možnosti zapojení se do sboru. Další naděje vkládáme právě do náboru dětí,“ usmál se závěrem starosta.

Hasiči v Ošelíně tak v obci za krátkou dobu zaujali důležité místo, které oceňují i místní obyvatelé. Letos poprvé ve své novodobé historii v obci uspořádali hasičský bál. Konal se v kulturním sále v budově obecního úřadu a hasiči nastoupili ve slavnostních uniformách. K tanci i poslechu zahrála Muzika Milana Broučka. V programu večera nechyběla ani bohatá tombola. Účastníci bálu byli s prvním ročníkem spokojeni.

Masopust v Sulislavi.
FOTOGALERIE: V masopustním průvodu šla půlka vsi