„A víte, že nevím, proč se jmenuje Pramenitý? Možná proto, že jím protéká potůček, který kousek nad Újezdem pramení," odpověděl na otázku, kde rybník přišel ke svému jménu jeden z trojice organizátorů, Jan Švábek.

„Rybník máme v nájmu od obce a staráme se o něj. Je okolo toho práce až nad hlavu. Například přes sezónu každé dva až tři týdny vysekáváme trávu okolo, odhaduji, že to bude dělat minimálně padesát hodin," řekl Jan Švábek.

„Za ty tři roky, co mají rybník v nájmu rybáři, to tady pěkně prokouklo, nedá se to srovnat s tím, jak to vypadalo dřív," pochválila starostka obce Alena Kořínková. „Udělali z toho hezký rybník. Lidi se sem naučili chodit na procházky nebo jen tak posedět."

Ryby prý má starostka ráda, nejraději obalovaného kapra nebo salát z něj. Přidala pro čtenáře i recept. „Je to dobrota, kila jdou nahoru," smála se. Z Jana Švábka jsme ale žádný recept nedostali: „Já ryby jen občas chytám, připravuje je manželka."

Třetího ročníku sobotních závodů se zúčastnilo sedmapadesát rybářů. Přijeli Tachovska, ale i okresů Plzeň – jih i sever, Domažlice a Cheb. „Kluci tady z pátku na sobotu přespávali. První rybáři totiž začali najíždět už kolem čtvrté ráno, tak tu na ně čekali a postarali se o ně," řekl Jan Švábek. Dodal, že v rybníce může být šest metráků ryb, z toho dva nasadili před závody.

Vítězem sobotních závodů v Dlouhém Újezdě se stal Matěj Kalčík, který v součtu nachytal jeden metr a 267 centimetrů ryb. Václav Bárta obhájil loňské druhé místo. Jeho výsledek je 1216 centimetrů. Na udici třetího Jindřicha Ottela skončilo 1166 centimetrů ryb.

V neděli se od dopoledních hodin u Pramenitého rybníka konaly další závody. Tentokrát však byly určeny jen pro děti.