Na listinu soutěžících se jich zapsalo jednaosmdesát, soutěžící rybáře ale doprovázeli i další členové rodiny, takže byl málkovický rybník od časného rána olemován nahozenými pruty a rybářskými křesílky.

Podmínky lovu byly stanoveny na chytání na jeden prut se dvěma návazci. Nejlepší rybář, který si odnesl hlavní cenu, pak musel mít nejdelší součet délek všech chycených úlovků. A motivaci měli rybáři velkou, soutěžilo se o hodnotné ceny, tou hlavní pak bylo živé sele.

Přestože teplé počasí a dusno sobotního dopoledne svlažil krátký drobný déšť, soutěžící rybáři v brzkých dopoledních hodinách hodnotili dosavadní úlovek za podprůměrný. „Moc neberou, zatím mám nachytáno málo, a tak to beru jako zpříjemnění sobotního dopoledne. Je moc velké teplo, třeba se to ale ještě zlepší,“ řekl rybář Jiří Pavlík z Tachova, který ryby chytá už více než padesát let, a rybaření je jeho velkou vášní a koníčkem.

Ilustrační foto.
Anketa o názvy nových ulic v Tachově skončila

Stejně svou účast v rybářských závodech viděl i další z oslovených rybářů Jaromír Kučera z Plzně. „Jezdíme sem s kamarádem, který tu má chatu. Rybaření mě baví a je to pro mě hlavně relax po náročném týdnu v práci. Rybařím tři roky a chytlo mě to. Na závodech jsem poprvé, tady v Málkovicích jsem už ale chytal, je to pěkný, klidný rybník,“ usmál se.

Rybářské závody v obci už tradičně pořádá Osadní výbor Málkovice a letošní soutěž byla v řadě už sedmá. „Rybník máme od Boru v pronájmu a během roku se o něj v podstatě celá obec staráme. Nakupujeme násadu, čistíme ho a ryby krmíme. Závodníci tu můžou chytit běžné ryby vyskytující se v rybnících, jsou tu kapři, bělice, candáti, sumci, máme tady dokonce i jednu želvu, která se za dobu pořádání rybářských závodů nechala chytit už dvakrát. Chycené ryby na talíři ale nekončí. Pro většinu rybářů je jejich chytání koníčkem, a tak je proměříme a vypustíme zpět do rybníku,“ řekl Tachovskému deníku člen Osadního výboru v Málkovicích a jeden z pořadatelů Marcel Křižka.