„Podmínky ovlivňuje spousta faktorů,“ říká Rudolf Fatka, nájemnce rybníku v Kyjově. „Záleží na obsahu kyslíku ve vodě, teplotě vody, počtu ryb a dalších. Když je voda příliš teplá, zmenšuje se obsah kyslíku a to je pro ryby špatné,“ pokračoval rybář. „Také záleží na druzích ryb, například pstruzi jsou nároční na kyslík,“ dodal Fatka. Klatovské rybářství, největší chovatel ryb na Tachovsku, zatím nemá potíže s horkým počasím a problém se jej bezprostředně nedotýká. „V tuto chvíli máme dostatek vody,“ uvedl Václav Voráček, ředitel Klatovského rybářství a.s. „Také velice pečlivě kontrolujeme kvalitu vody, aby se v rybnících nerozmnožily řasy,“ dodal. „Teplota vody, kterou snesou kaprovité ryby, se pohybuje okolo 27 ºC, pokud je ve vodě dostatek kyslíku,“ řekl Voráček. Rybáři mají ve výbavě i přístroje, které dokáží zvýšit obsah kyslíku rozpuštěného ve vodě. „Kdyby se ale voda příliš ohřála, stejně už by to nemělo cenu,“ dodal závěrem Voráček.