Na jejich růstu se nejvíce podepsalo stoprocentní navýšení cen krmiva. „Ryb na vánoce bude dostatek, v průběhu letních měsíců jsme neměly žádné velké ztráty. Naše společnost prodává ryby na sádkách v Plané, cena za 1kg kapra I. třídy je 69 Kč, kapr výběr nad 2,5 kg je 79 Kč za jeden kilogram,“ konstatoval Zdeněk Mašek, jednatel Českého rybářství s.r.o Mariánské Lázně.

Loni stál na sádkách v Plané kapřík 64 a výběr 74 korun. Z Českého rybářství poputuje na zdejší vánoční trh zhruba 250 tun tržních kaprů. I Klatovské rybářství působící na našem okrese půjde s cenami nahoru. „Chtě nechtě bude muset ke zdražení dojít. Odhaduji, že cena kapra se bude pohybovat kolem sedmdesáti korun za kilo,“ míní Václav Voráček, ředitel Klatovského rybářství. Na Tachovsku spravují klatovští na padesát rybníků. „Ve středu nás čeká výlov Pirkovského rybníku směrem z Tachova na Vítkov. Letos odhadujeme, že vylovíme dvě stě tun ryb. Z devadesáti procent to bude kapr,“ dodal.

„Přírůstky máme odpovídající vegetačnímu období. Zásadní problémy, jako mají rybáři na jihu, nemáme,“ uvedl na závěr Voráček. Cenu v příštím roce může ovlivnit i nájezd kormoránů. „V současné době nám největší problémy způsobují kormoráni, kteří doslova likvidují obsádky rybníků s plůdkem a násadovými rybami, které máme připravené pro nasazení v příštím roce,“ upozornil Mašek. „Situace je každý rok stále horší, náhrady od státu nám pokryjí třetinu ztrát, zbytek musíme uhradit ze svého. Produkujeme drahou potravu pro kormorány, kterou si zčásti uhradí daňový poplatník. Myslím, že toto je již neúnosný stav,“ komentoval jednatel. Sportovní rybáři veřejnosti ryby prodávat nebudou.