Zatímco po Silvestru doznívaly mnohde ještě oslavy, tak na Nový rok brzy ráno prošel rys po lesní cestě kolem nastražené fotopasti. A podle všeho nejde o rysa Bohouše z loňské zimy, ale o nováčka. Po téměř roce se tak podařilo zaznamenat v Českém lese, jehož pás se táhne podél státních hranic s Bavorskem na území Domažlicka a Tachovska, vzácnou kočkovitou šelmu.

„V Českém lese máme rysa potvrzeného na fotopastech od roku 2013, ale jenom v té nejjižnější části, na Čerchovsku,“ sdělila Deníku Tereza Mináriková ze společnosti Alka Wildlife, kde rysy monitorují v rámci projektu 3lynx a dodala, že právě v okolí Čerchova už je možné hovořit o trvalém výskytu této vzácné šelmy. „V letech 2014 až 2016 tu měla dvakrát po sobě koťata rysí kočka Tanja, takže tehdy to bylo i s reprodukcí, teď už to ale neplatí.“

Zpívánky navštívily zakladatelky hospice.
Zpívánky navštívily zakladatelky hospice

Každý pozorovaný rys dostane své jméno. A tak před posledně tím vyfoceným tu dříve byl Bohouš, před ním Tibor a ještě dříve Tarek a také kočka Tanja, která dělala nějakou dobu společnost Tarekovi i Tiborovi. „Je to nový, mladý rys, nejspíš kotě z roku 2017. My jsme samozřejmě rádi, že se usídlil v Českém lese,“ dále uvedla Mináriková s tím, že je čím dál tím víc ale trápí otázka, jak dlouho tu tento rys vydrží a co se stalo s jeho předchůdci. Podle zoologů ze Šumavy totiž mohou v naší přírodě rysi žít i třináct let.

Na Tachovsku je výskyt rysa mnohem vzácnější, než na Domažlicku. „Ve střední a severní části Českého lesa je rys zaznamenán jen velmi vzácně, většinou se jedná o stopy. Na německé straně je to také tak, a je otázka proč tomu tak je. Myslíme si, že na vině je pytláctví, že se rysové v tom území prostě neudrží, a když už nějaký zmizí, tak čím dále od jádra populace, tedy od Šumavy, tím menší je šance, že tam dojde nový mladý rys a zabydlí se,“ dodala Tereza Mináriková.

Z cesty napříč USA.
Ujeli v USA na kole tři a půl tisíce kilometrů. Poslední část ale museli vlakem

To, že se kočkovité šelmy do Českého lesa opakovaně vrací a někteří i přetrvávají v lokalitě na Čerchovsku, vítají také pracovníci ochrany přírody. "Rysům se u nás daří mimo jiné i proto, že na území Českého lesa jsou dosud klidná místa, první a druhá zóna chráněné krajinné oblasti nebo přírodní rezervace, kde mohou nerušeně pobývat," poukázala Milena Prokopová z přimdské Správy CHKO Český les.

Podle ochránců přírody jsou hlavní příčiny ohrožení rysů na Tachovsku a Domažlicku právě v ilegálním zabíjení, k němuž prý dochází kvůli nedostatečné toleranci rysa ze strany některých myslivců a lesníků a vlivem rozdělení prostoru a špatné možnosti migrace kočkovitých šelem.

Z vystoupení Komedyjantů ve Studánce.
Studánečtí se bavili u Domu u dvou vražd