„Tento tábor pořádáme již sedmnáct let," řekl Deníku jeho organizátor Pavel Botek. „Snažíme se, aby tady děti získaly lásku ke koním a aby se také o ně uměly postarat. Což děti dělají velice rády," dodal pořadatel. Jeho slova potvrzují i samotní dětští účastníci tábora. „Nejvíce se mi tady líbí jízda na koni. Už jsem na koni dříve jezdila, ale tady můžu každý den," řekla nám Tereza, jedna ze zdejších tábornic. Její mladší kamarádka Janička je na táboře v Boněticích poprvé. Přesto si už stihla koně také oblíbit. „Pomáhám se o ně starat, pravidelně je krmím senem," pochlubila se.

Ovšem nejen koně zde slouží k dětskému rozptýlení. Za pozornost stojí lanové centrum, kde si děti mohou vyzkoušet své dovednosti, lákavou atrakcí je i lanovka vedoucí přes sousední rybník. V areálu tábora nechybí ani basketbalový koš či stolní tenis. „Rádi si tady zahrajeme fotbal, dobré jsou i koše na basketbal. Taky se nám líbí jídelna i ping-pong," pochvalovali si kamarádi Lukáš s Tomášem, kteří si právě odbývali svůj mač ve stolním tenise.

Mottem letošního ročníku tábora jsou Rytíři z Bonětic. „Téma se prolíná celým táborem. Děti si vyzkoušejí šerm, lukostřelbu i jízdu na koních. Nechybí samozřejmě další aktivity, například angličtina, tvořivý kroužek, break dance. Myslím si ale, že děti nejvíc uspokojuje jízda na koních,"pokračoval organizátor Botek.

Program tábora je velice bohatý. Na děti čekal i úkol splnit bobříka odvahy. „Museli jsme jít za tmy po cestě u lesa. Trochu jsem se bál, protože nás vedoucí strašili," řekl desetiletý Tomáš. „Bez něho by snad tábor ani nebyl táborem," dodal Botek.

Ve středu večer čekal účastníky tábora maškarní karneval, nevynechali ani vědomostní soutěž Chcete být milionářem. „Nezapomněli jsme ani na táboráky. Jen mě překvapilo, že některé děti ho tady zažily úplně poprvé," doplnil vedoucí. Jsem tady poprvé, ale znám tu několik kamarádů. Tohle je zatím ten nejlepší tábor, na které jsem byl. Na jiný už bych asi ani jet nechtěl," chválil tábor Daniel. Jeho kolegyni Elišce Kutlové se zase líbí zdejší prostředí. „Je to tady hezké, máme super vedoucí a je tady hezky," chválila dívka. Katka zase ráno nerada vstává. „Je to tady hezký, jen mi vadí, že tady musíme brzy vstávat. Ale na to si každý musí zvyknout," tak trochu si postěžovala. Podotýkáme jen, že hlídky budí každého bez výjimky v osm hodin ráno.

Vymyslet zábavu pro děti na táboře není jednoduchý úkol. Potvrdil to i jeden z vedoucích Pavel Hnízdil. „Dopoledne některé děti jezdí na koních. Jiné zase mohou využít blízké lanové centrum. Pro ty ostatní vymyslí jejich vedoucí na dopoledne vždy nějaký program. Po obědě je čas na nástup a etapové hry. Při nástupu se děti dozvědí další denní program, mohou i navštěvovat různé kroužky. Večer je pak společná zábava, v úterý jsme jim například promítali film," popsal stručně denní program oddílový vedoucí.

O sto sedmdesát dětí se stará téměř šedesátičlenný personál. „Rodiče nemusí mít starost o své ratolesti. Každý den přibude na našich internetových stránkách několik fotografií z předešlého dne a rodiče také mohou dětem napsat elektronický vzkaz," dodal závěrem hlavní pořadatel Pavel Botek.