„Za loňský rok evidujeme v rámci celého Územního odboru Tachov, tedy na celém okrese Tachov, celkem dvacet dva případů vloupání do rekreačních objektů," sdělila mluvčí Policie České republiky Dagmar Jiroušková. Na to, že chatařská sezóna netrvá celoročně, se jedná o poměrně vysoké číslo.

Své o tomto problému ví i majitelka jedné zahrady nacházející se v zahrádkářské kolonii nad Tachovem, směrem na Mýto. „Zahrádku nám zde vybrali již dvakrát. Pomalu se divím, že při letošní první návštěvě jsme nenašli rozbitá okna. V obou případech se nám ztratilo nářadí. Nejednalo se sice o nějaké vysoké částky, ale člověka to naštve spíše z té stránky, že se snaží vybudovat něco hezkého a pečovat o to a stejně se najde s prominutím blb, který mu to poničí," řekla značně rozlícená majitelka, která nechtěla být jmenována. Majitelé rekreačních objektů se v tomto případě občas vztahují až k životu nebezpečným opatřením, jako jsou různé pasti.
Nejlepší obranou je ovšem podle slov policie nikoliv útok, jak se může občas zdát, ale řádné zabezpečení celého areálu.

"Občanům můžeme poradit především řádné zabezpečení objektu, zejména bezpečnostním zámkovým systémem, bezpečnostními dveřmi, mřížemi, uzamykatelnými okenicemi. Případně využít elektronické ochrany. V blízkosti rekreačního objektu by majitelé také neměli nechávat předměty, které by pachateli usnadnily vloupání. Jako například žebříky a podobné věci, dále pak předměty, které by mohly být použity k páčení," dále uvedla mluvčí policie Jiroušková. Zlodějům by se také neměla nechávat záminka, kvůli které by se do rekreačního zařízení vloupali. Proto policie také nedoporučuje nechávat přes zimu, nebo období, kdy se nikdo delší dobu na zahrádku nepodívá, cennější věci.