Už jako kluk sbíral pohlednice, známky, nějaké mince. Postupně záliba přešla v poslání – zachovávat věci pro budoucí generace. „Můj tatínek je vizáží Františku Josefovi trochu podobný. Se sbíráním předmětů s císařem jsem tak začal na jeho popud, počest, nevím, jak přesně ten vnitřní pocit nazvat," říká František Václav a dodává, že za socialismu to tajil. V průběhu čtyřiceti let však dal dohromady ojedinělou sbírku, která nemá ve světě obdoby. Od uplynulého víkendu tvoří předměty s císařem Františkem Josefem I. novou stálou expozici terezínského muzea. V rámci slavnostního zahájení sezony v pevnosti Terezín bylo veřejnosti otevřeno úderem desáté hodiny v Dělostřeleckých kasárnách.

Exponáty v muzeu instaloval sám, téměř všechny jsou originály staré sto až sto padesát let, na současné repliky je turista upozorněn. Předměty sběratel nakupoval po celém světě, například i v Chile, Brazílii nebo Austrálii. „Ti lidé tehdy, dneska bychom řekli imigranti, když odcházeli do zahraničí za prací, brali si s sebou vždy jen tu nejlepší věc, vzpomínku na naši zem. Později ji předali svým potomkům, od kterých je na aukčních serverech nebo burzách získávám," popisuje sběratel.
Až v Terezíně se mu prý teď splnil sen. „Díky Miloslavu Kubíčkovi, který se ozval na mé internetové muzeum, se sbírka mohla fyzicky přesunout sem. Jejím smyslem je upozornit na zapomenutou krásu a umění z rukou našich předků," dále říká František Václav.

Díky jeho sběratelské vášni je otevřená trvalá expozice unikátním celkem. Podle Miloslava Kubíčka, ředitele zájmového sdružení Terezín – město změny, jež muzeum v Dělostřeleckých kasárnách provozuje významně zpestří nabídku pro turisty.

„Historie prezentovaná v našich opravených objektech je jiná, než kterou ve městě zastupuje například Památník Terezín. Představujeme historii pevnosti od samého začátku do 21. roku minulého století a toto je další prostor, který nám umožnil vystavit věci, které jinde běžně neuvidíte, a také něco, co lidem po tom, co prožijí právě při prohlídce památníku, odlehčí," doplňuje Miloslav Kubíček.

Návštěvníci ve zrekonstruovaných prostorách naleznou na dva tisíce ojedinělých exponátů od dobových pohlednic, karikatur přes obrazy, vyznamenání, medaile a knihy po talíře, hrníčky, šavle, busty či dýmky. K vidění jsou například ale i papírové lampiony nebo funkční hodiny s vyobrazením císaře.