Své rozhodnutí oznámil na úterním jednání tamního zastupitelstva.

„I přes kritiku předchozího zastupitelstva, kterého jsem byl členem, jsem do nově zvoleného zastupitelstva obce vstupoval s elánem a optimismem, kterým jsem chtěl pomoci při dalším rozvoji obce. Nad rámec svých povinností a bez jakýchkoliv nároků na odměnu jsem svůj volný čas věnoval činnostem, o které jsem byl požádán starostkou obce nebo zaměstnanci obecního úřadu. Patřil jsem k zastupitelům z tzv. opoziční strany, přesto jsem hledal vhodné možnosti a řešení spolupráce zastupitelstva jako celek, které je pro tak malou obec velmi důležité a podstatné," uvedl v rezignačním dopise, který má redakce Tachovského deníku k dispozici.

„Nebylo to snadné rozhodnutí. Nechci svým jednáním a názory kazit pověst současnému zastupitelstvu a tím snižovat jeho důvěru u občanů. Svou rezignací mu dávám volnou ruku k prosazování svých cílů a záměrů, které snad povedou k samotnému zvelebení obce po všech stránkách," dodal Jiří Vacek.

Totožné důvody v podstatě uvádí i další odstoupivší zastupitelka, Stanislav Fojtíčková. „My, bývalí zastupitelé ještě z minulého volebního období jsme neustále napadáni ze strany veřejnosti i současných zastupitelů. Za všechno jsme kritizováni, včetně zpochybňování výsledků auditů. Na každém zasedání musím neustále vysvětlovat, proč jsme kdysi postupovali právě daným způsobem. Obec se podle mého názoru vůbec neposouvá dál," objasnila své rozhodnutí Fojtíčková.

Její krok překvapil současnou starostku Jitku Valíčkovou. „Jiří Vacek oznámil svůj úmysl na zastupitelstvu. O tom, že rezignuje i Stanislav Fojtíčková," zatím oficiálně nevím," reagovala na dotaz Deníku Valíčková. „Mrzí mne, že to došlo takhle daleko. Oba dva jsou pracovití lidé," dodala starostka s tím, že až obdrží rezignační dopisy, osloví náhradníky, jestli přijmou práci v zastupitelstvu.