Pořad si našel již své příznivce, ale myslím, že je ještě mnoho lidí, kterým by se asi líbil, a přitom jej ještě neviděli a možná o něm ani neslyšeli.

O co tedy jde v tomto pořadu. Před skoro padesáti lety podobný pořad byl jedním z nejoblíbenějších v tehdejším Československém rozhlase. Pravidelně se scházelo několik známých osobnosti, dobrých vypravěčů a líčili příhody ze života, které zažili sami nebo někdo z jejich blízkých či přátel. A samozřejmě, že to musely být příhody zábavné, veselé a vtipné. Byla to obrovská legrace, protože nikdo nevymyslí nic lepšího, než je to co uskuteční náš život sám.
V letošním roce jsme se pokusili tento typ pořadu oživit. Prvním (a krásným) útočištěm prvních dvou pokračování byla zahrada Muzea Českého lesa. Když nás pak počasí donutilo uchýlit se pod střechu, přijala nás s otevřenou náručí kavárna Sedmdesátka.

V prvních dvou pořadech nesl tíhu celé mluvené části na svých bedrech jeden člověk, režisér a herec souboru „Komedyjanti", Pavel Řepa. Ale úplně sám nebyl, hudebním (a velmi svérázným a zajímavým) doprovodem jej podpořil Tomáš Kunžwart. Povedlo se dát pořadu atmosféru uvolněné klidné pohody, která se stala jeho hlavní devizou. Při třetím pokračování pak přišli další vypravěči, Václav Chvátal a Michal Laško, a kolegium Sedmilhářů se začíná tvořit.  Na čtvrté pokračování slíbili přijít další vypravěči, přijde opět Tomáš, který v třetím pořadu pro onemocnění musel vynechat. Mimochodem velmi dobře jej tehdy zastoupil frontmen kapely Piková dáma Josef Grzib.

Na čtvrté pokračování je již Tomáš připraven, Pavla Řepu doprovodí další vypravěči, a můžeme se jen těšit, že i v době adventní nám poklidná pohoda provázející tento pořad vydrží. Přijďte si jí užít i vy, dveře Sedmdesátky jsou vám dokořán otevřeny. (PŘ)

Akce klubu
Sedmilháři povypráví 12. prosince na tachovském náměstí v „Sedmdesátce" od 19 hodin.
Klub „Sedmdesátka" dále nabízí tyto akce v rámci literárních čtvrtků:
5. 12. od 19 hodin – Vladimír Suchánek uvádí do díla světově proslulého autora animovaných filmů Jurije Norštejna a představuje jeho knihu Sníh na trávě.
19. 12. od 19 hodin – Petr Vaďura čte z Božské komedie Dante Alighieriho.
28. 11. od 19 hodin – vánoční setkání s krásnou hudbou, kterou přinesou hosté.
Mimořádné akce:
7. 12. od 18 hodin – večer s písněmi Taizé.
24. 12. od 22 hodin – „půlnoční bohoslužba" s koledami a vánoční zvěstí.

Vstup na akce je volný.