Stovky vystoupení mají za sebou členové skupiny historického šermu Zlatý Grál, jako například ohňová šou při Historických slavnostech v Tachově.

Úplný začátek Zlatého Grálu sahá ale až k roku 1999. „Jezdil jsem pravidelně na vandry a tam jsem se seznámil s Františkem Foltýnem. Dali jsme hlavy dohromady a tehdy vznikl nápad založit skupinu Tachovští rytíři. Následně po čtyřech letech došlo k rozdělení skupiny a to právě byl rok 1999 a vznikl Zlatý Grál," popisuje začátky Milan Gina a dodává jména dalších zakladatelů skupiny: Lukáš Gina, Petra Balkovská a Marie Cibriková.

„V současné době máme čtrnáct členů, nejvíce nás bylo devatenáct," dále uvádí Gina s tím, že za dobu své existence už stačili popsat čtyři kroniky a pátou právě píší. Když před sedmi lety slavili desetileté výročí, měli spočítáno, že na kontě mají tři sta padesát ohňových šou a přes pět set vystoupení. Ve svých scénkách a vystoupeních se specializují na období středověku – gotiky a husitství. „Byli jsme v kostele pasováni na rytíře a máme tedy i právo užívat příslušné tituly," poukazuje vedoucí skupiny historického šermu, ve které spolupracují muži i ženy různých povolání. „Kamnář, podnikatel, dělníci, učitel, servírka, kovář nebo elektrikář."

Zlatý Grál vystupuje v Česku i v Německu, poslední dva roky často na Sokolovsku při pasování předškoláků na školáky, svůj um předvádí divákům v Muzeu Českého lesa v Tachově, spolupracují s městským kulturním střediskem v Tachově a účastní se průvodu při slavnostech a pořádají zmiňovanou ohňovou šou.
Všechny scénky musí všichni aktéři pečlivě secvičit krok za krokem, úder za úderem. Každý jednotlivý chvat je předem dán, nic není ponecháno náhodě. „Kostýmy si některé šijeme sami, další kupujeme. Zbraně ale kupujeme, musí být kvalitní, kvůli bezpečnosti," říká Milan Gina.

Schází se pravidelně každý týden. „Pořád je co vylepšovat, na čem pracovat a něco připravovat."