Mezi zájemci o přednášku a prohlídku sklepů byly i dvě ženy. „Jsem zvědavá tak jsem se přišla poučit. Kdysi jsem jezdila i na chmel. Byla jsem už i v jiných pivovarech,“ říká Pavla Považancová, která přišla se svým manželem. Zlatka Nepustilová měla i jeden důvod navíc. „Mě pivo nejen chutná, ale teď jej dokonce upřednostňuji před zeleným čajem, se kterým neustále obchoduje můj manžel,“ smála se paní Nepustilová. Seminář vedl sládek Petr Hála, který trpělivě odpovídal na všechny dotazy a kompletně vysvětlil celý postup výroby piva. Vysvětlil, že lidé se mylně domnívají, že se pivo vaří. Tak tomu ovšem není, vaří se pouze mladina. Pivo vzniká až následným kvašením.
Přednášku doplnila ochutnávka všech piv, která místní pivovar vyrábí. Velké pozdvižení pak vyvolala prohlídka sklepů. Zde měli zájemci možnost ochutnat i pivo, které ještě není uleželé a nemá tedy správnou chuť. Rozdíl je prý značný. „Přijel jsem se podívat z Poděvous na pozvání kamaráda. Musím říci, že mám za sebou již několik prohlídek pivovarů, takže o pivě už něco vím,“ přiznal se Jiří Hecht z Poděvous. Z domácích přišel Štefan Bárta. „Já jsem častým návštěvníkem zdejšího pivovaru, a tak jsem samozřejmě chtěl o výrobě něco vědět,“ říká pan Bárta. Další seminář se plánuje na podzim.
Martina Sihelská