„Obrátil se na nás senior, který momentálně žije v Praze, že již před dávnou dobrou dostal od svého kamaráda, který žil ve Stříbře obraz, který zachycuje část krajiny Stříbrska u řeky Mže.

Rozhodně nás tato prosba zaujala a tak se nyní pokoušíme oslovit i veřejnost pomocí sociálních sítí, jestli by krajinu na obraze nepoznali,“ řekl starosta Stříbra Karel Lukeš.

Více již vysvětluje samotný majitel obrazu. „V roce 1947 jsem od kamaráda Mirka Šrámka, profesora kreslení, dostal níže uvedený obraz: Mže u Stříbra. Mirek jezdil do obce v blízkosti Stříbra, bohužel její jméno si už nepamatuji, ke strýci zemědělci na prázdniny.

Mám zdvořilý dotaz. Uměl by někdo u vás určit zobrazené místo a pokud možno i místo z něhož bylo malováno? Je i možné, že již neexistuje, bylo zatopeno přehradou, takže by bylo dobré obrátit se s dotazem na někoho staršího,“ sdělil zástupcům města jedenadevadesátiletý důchodce z Prahy.

S možností zániku místa na obraze bohužel počítá i stříbrský starota. „Jedná opravdu o starý obraz. Za ty desítky let se krajina všemožně změnila, tudíž zde může být i možnost, že i místo neexistuje. I přesto se ho ale pokusíme najít. Již se nám ozvalo několik lidí, kteří vytipovali místa, která jsou tomu na obrazu podobná. Uvidíme jak se to bude vyvíjet dále."

Do pátrání se samozřejmě můžete zapojit i vy. Pokud je vám místo na obrazu povědomé, nebojte se ozvat na email: redakce.tachov@denik.cz, nebo na email: lukes@mustribro.cz.

„Rád bych tento obraz, který je odborníky velmi dobře hodnocený, předal dalším generacím s přesnějším popisem,“ dodává na závěr důvod zájmu majitel obrazu.