Do řeznictví Milana Tolara dodává nejen burčák, ale po celý rok i odrůdová vína vinařství Jana Lekavého z Dolních Bojanovic. Ten první várku burčáku do Tachova přivezl o něco dříve, než loni. “Díky letošnímu vývoji počasí byla veškerá úroda dříve, to znamená i burčák. Zhruba o dva až tři týdny,” řekl Deníku dodavatel. “Letošní hrozny jsou velmi kvalitní, zdravé, díky vysokým teplotám a suchu také bez nemocí. Ale přece jen jim chybí voda, i když réva díky svým hlubokým kořenům si tu vláhu přece jen našla,” dodal.

Podle Lekavého má letošní burčák vysokou cukernatost a dobře vyzrává. Není třeba jej při výrobě nijak upravovat. “Burčák má také nízké kyseliny. Proto vykazuje jemnější chuť, než třeba v předchozích letech. Ale pro víno nižší kyseliny úplně ideální nejsou,” uvedl dále vinař ze Slovácka, který každý rok vyrobí zhruba tři tisíce litrů burčáku, který je z hroznů odrůdy Müller Thrugau. To je podle vinaře pro burčák zřejmě nejvhodnější odrůda révy.

Zkušený vinař se s Deníkem podělil i o několik rad ohledně burčáku. „Je všeobecně známo, že při uchovávání v lednici musí být víčko lahve povolené, nápoj tak déle vydrží. A zkuste si jej dát ne vychlazený, ale teplý, o něco více, než je pokojová teplota.“

Nemalou část své produkce vozí právě do Tachova, kde není zdejším příznivcům vína úplně neznámý. “Pana Lekavého mohli Tachované potkat třeba začátkem srpna při slavnostech, pravidelně má totiž na náměstí stánek, víno prodával i při koncertu cimbálové muziky tady v Tachově,” uvedl Milan Tolar.