Jen nástin toho, co se vybaví snad každému při slově Silvestr. Toto vše k oslavám nového roku patří. Pár rad, jak přežít Silvestr ve zdraví a bez kocoviny.

1. Alkohol. Bez něj se snad neobejde žádná novoroční oslava. Téměř každý si dá nějakou sklenku, minimálně o novoročním přípitku. Odborníci však radí nepřehánět to s jeho konzumací. To platí i pro dnešní den. Pokud se tak stane, máme několik tipů a triků, jak předejít rannímu bolehlavu. „Je vhodné ještě před konzumací alkoholu vzít si dvě tobolky přípravku Anti–Ethanolu 07. Ten pak částečně eliminuje vliv alkoholu a zmírňuje bolení hlavy. Tento přípravek je běžně dostupný v lékárnách,“ uvedl Deníku lékárník Václav Pechoušek. Jiný tip na ranní kocovinu má Pavel Boček. „Večer se pořádně najím, hlavně něco mastného. A když mi ráno není dobře, spolehlivě mi pomůže Ibalgin,“ podělil se o svůj recept.

Obchodníci před silvestrem pravidelně registrují zvýšený prodej alkoholických i nealkoholických nápojů. „Nejvíce jde na odbyt sekt, vodka nebo rum. Z nealko nápojů je to pak matonka, Kofola nebo kola,“ uvedla Dominika Nováková z obchodu s nápoji.

2. Dobré jídlo a pití. Také zde platí rada odborníků. Nepřejídat se a nemíchat mnoho druhů potravin najednou. Nejeden pacient pak stráví oslavy na lékařské pohotovosti s akutním žlučníkovým záchvatem.

„O Vánocích a po Novém roce je každoročně zvýšený počet pacientů, kteří k nám přicházejí se zažívacími potížemi,“ uvedl ředitel tachovské polikliniky František Barták. „Nejčastějšími případy jsou právě žlučníkové záchvaty. Velký podíl na nich mají tučná a smažená jídla. Také různá dráždidla, například různá koření, ale i alkohol,“ dodal Barták.