Úložiště odpadu je v posledních dnech terčem pozornosti. Své zraky na něj upírají jak policisté, tak inspektoři životního prostředí. Vlastník pozemků a bývalé cihelny vede spor s firmou. která má dobývací práva k hliništi u Chodové Plané. Ta provádí rekultivaci na místě bývalého dobývacího prostoru, kde se těžil jíl pro výrobu cihel. Vzniklou jámu zaváží odpadem, což se nelíbí majiteli pozemku.

„Provozovatel skládky musí mít nájemní smlouvu a vyřešené majetkoprávní vztahy s vlastníkem pozemku, což oni nemají,“ říká Jan Šmejkal, zástupce firmy HJS Reality, která je majitelem cihelny a pozemku. Jan Šmejkal uzamkl závoru a zabránil tak možnosti vjezdu na skládku. Daniel Štěrba, zaměstnanec firmy Ister, si u Pozemkového fondu vyjednal povolení ke stavbě příjezdové komunikace na skládku. Cestu postavil na přilehlém poli s vyústěním na silnici vedoucí do Chodové Plané. Na skládku je tak možné opět vozit odpad.

„Na výstavbu cesty ke skládce mám povolení od pozemkového fondu,“ oponuje Daniel Štěrba. „Je to dočasná stavba na dobu do roku 2011. Jiné povolení nepotřebuji. Po rekultivaci dobývacího prostoru vše zavezeme ornicí a předáme zpět pozemkovému fondu,“ dodal. Jiný názor má Jan Šmejkal. „Zjistil jsem, že je nutné mít stavební povolení, což pan Štěrba nemá.

Navíc firma Ister zaváží místo, kde není dobývací prostor,“ vysvětluje Šmejkal. Jak jsme zjistili na odboru výstavby v Plané, je nutné, aby stavba takovéto cesty prošla územním řízením a stavebním povolením, a firma Ister na tomto úřadě o povolení nepožádala. Podle údajů majitele pozemku jsou zde ukládány takzvané výrobky. Skladba odpadu tomu ale neodpovídá, což bylo i předmětem zjišťování inspekce životního prostředí, jejíž zástupci byli na místě.

To, že se v této lokalitě v dřívější době nelegálně nakládalo s odpady, dokládá i Zbyněk Sevelka z České inspekce životního prostředí v Plzni. „Dříve zde fungovala firma Top – Rapax a. s., která od našeho úřadu dostala pokutu za nelegální manipulaci s odpadem. V současné době budeme na základě podnětů prošetřovat celou lokalitu jako celek,“ řekl Sevelka.

Pokuta ve výši téměř dva a půl milionu korun nebyla dosud zaplacena. „Tady byla voda, malý rybníček a v něm žáby,“ ukazuje na zavezený prostor Šmejkal. „Také zde rostly břízy a to vše je nyní zavezeno,“ dodává. Problém se skládkou není jediná sporná věc. V areálu bývalé cihelny je navezeno množství odpadu včetně pneumatik a elektrárenského popílku.

Tato skutečnost trápí i obyvatele blízkého domu. „Je to moc špatné. Myslím si, že popílek sem nepatří,“ uvedl Václav Sláma. „Když ho sem naváželi, tak to bylo neskutečné množství prachu. Doma jsme měli nánosy a když mračno prachu zvedl vítr, zastavovali i auta na silnici,“ rozčiluje se nad odpadem. „Dokonce došlo i k úhynu kaprů v místním rybníce. Kdyby byl popílek neškodný, tak proč ho vozili dvě stě padesát kilometrů daleko?“ pozastavuje se Sláma.