Letošní sklizeň bude výjimečná. Přišla s dvoutýdenním předstihem. Navíc by letos zemědělci mohli díky vyšším výnosům i vydělat. Díky vysoké poptávce došlo totiž k růstu výkupních cen. U tří hlavních sklizňových komodit, řepky, krmného obilí a pšenice „Je to až o tisíc korun na tunu více, než vloni. Mám informace, že se letošní ceny řepky budou pohybovat kolem 7 až 7,5 tisíce korun za tunu. Vloni to bylo okolo 6,5 tisíce. Kdo může řepku skladovat ve vlastních skladovacích prostorech do podzimu, může od výkupců dostat dokonce až osm tisíc korun za tunu,“ zmínil ředitel zemědělského podniku Agročas Částkov Miroslav Bečvář.

Vyšší bude letos také cena krmného obilí, vloni byla tuna obchodovatelná za 2600 Kč, letos to má být 3600 Kč. „Totéž se týká krmné pšenice, i tady vzroste výkupní cena až na hranici 3600 Kč za tunu,“ potvrdil šéf agrárníků z tachovského okresu Stanislav Eberle. Růst výkupních cen vyhovuje podnikům, které se věnují rostlinné výrobě. Na Tachovsku však většina farem má i živočišnou výrobu, a na prodeji obilovin proto nevydělá. Potřebuje je totiž pro výrobu krmných směsí. Strmě rostoucí výkupní ceny představují i riziko. „Čím dál vyšší výkupní ceny mohou zlikvidovat chov prasat a kuřat těm chovatelům, kteří nebudou mít dost pozemků a nebudou pěstovat obiloviny.

Zároveň s výkupními cenami obilovin porostou totiž i ceny krmných směsí,“ říká Eberle. Přesto, že se letošní sklizně jeví jako dobré, pro některé farmáře z Tachovska budou pouze ucházející. Před pár dny se totiž přes příhraničí přehnalo krupobití. A zničilo část úrody. „Kroupy nám před dvěma týdny potloukly až 40 procent řepky té nejlepší sklizňové kvality,“ posteskl si Miroslav Bečvář z Agročasu. Také Stanislav Eberle hovoří o škodách způsobených rozmarem počasí. „Kroupy nám potloukly obiloviny,“ říká.

Až skončí letošní žně, budou muset zemědělci rozluštit každoroční hádanku – jakou komoditu pěstovat v příštím roce. Ukazuje se, že většina farmářů zůstane konzervativními. „Budeme pěstovat stejné obiloviny jako letos a řepku. V kraji, kde leží pozemky 450 metrů nad mořem a hospodaří se na jílovité a kamenité půdě, není možnost vybírat plodiny z takové škály, jako mají zemědělci na jižní Moravě,“ vysvětluje Miroslav Bečvář. Kolega Stanislav Eberle souhlasí. „Náš podnik Zevyp bude také produkovat obiloviny a řepku, tyto plodiny se vyplácejí zatím nejvíc,“ řekl.