Zastávka slouží také jako přestupní a děti, které cestují dále třeba na Cebiv či Okrouhlé Hradiště, zde musí čekat na další spoj. Zatím se ani nemají kde schovat, chybí tu i přístřešek. S podobnou situací se setkávali rodiče školních dětí i v jiných místech okresu.

„Mám vnoučka, který chodí do školy v Černošíně. Vyprávěl mi, že když jede ze školy, nebo do školy, musí u křižovatky na Záchlumí přebíhat silnici, kde jezdí rychle auta. Než přijede další spoj, čeká venku ve větru nebo dešti," řekla Deníku Zdeňka Němcová z Okrouhlého Hradiště.

Se vzniklou situací se snaží pomoci i dotčené obce. Jak ale starostové přiznávají, docílit jakékoliv změny v dopravním značení je téměř nemožné. „Naše možnosti jsou omezené, řešíme to už od loňského října, obeslala jsem Správu a údržbu silnic, město Stříbro i Plzeňský kraj a dosud nemám žádnou odpověď," objasnila situaci starostka obce Záchlumí Šárka Trávníčková a dodala, že odpovědnost leží i na straně rodičů.

„Rodiče pro své děti vybrali školu v Černošíně a my to respektujeme. Autobusové spoje ale stále jezdí podle spádovosti a pokud by děti chodily do školy ve Stříbře, kam patří, nemusely by čelit této nebezpečné situaci. Autobus do Stříbra jede přímo," dodala starostka.

Nevyhovující stav na křižovatce se rozhodlo řešit i město Černošín. „Když jsem se o situaci dozvěděl, zahájil jednání s dotčenými orgány. Nový spoj se nám ale vymyslet nepodařilo. Prý mají návaznost na pendolino a jiné spoje a hýbat s tím nemohou. Rozhodli jsme se proto, že z rozpočtu školy zaplatíme soukromého dopravce, který bude děti k nám do školy svážet. Na zastávce stojí minibus, který na děti čeká než přijede autobus a do školy je bezpečně odveze," vysvětlil starosta Černošína Miroslav Plincelner.

Město Černošín v reakci na zhoršující se počasí nechalo vyrobit novou plechovou zastávku. Ta by měla být během příštího týdne k autobusové zastávce u křižovatky na Záchlumí osazena.

„Děti a dospělí se tak budou moct alespoň schovat před nepříznivým počasím. Je ale potřeba také říct, že problém se netýká jen dětí, i když ty jsou samozřejmě zranitelnější. Tyto spoje využívají i pracovníci firem, které je využívají, aby se dostali do práce," uzavřel Plincelner.

Přecházet frekventovanou hlavní silnici museli také cestující u Nahého Újezdce. Zastávku u silnice využívaly především děti cestující do škol v Tachově nebo v Plané. Obec Chodský Újezd se ale pokusila nebezpečnou zastávku přemístit.

„Nechtěli jsme, aby děti nastupovaly a vystupovaly na zastávce u tak frekventované silnice. Vybudovali jsme proto novou zastávku přímo v Nahém Újezdci, kde jsme postavili přístřešek i nástupiště. Autobus teď zajíždí přímo do vsi, kde je nastupování i vystupování bezpečnější," uvedl starosta Chodského Újezdu Jiří Dufka s tím, že do vsi nezajíždí jen jediný spoj. „To ale bude od nového jízdního řádu také vyřešeno," dodal.

Také přímo v Tachově iniciovali rodiče stavební úpravy u dvou základních škol. Příčinou byly obavy z provozu kolem škol a dopravní komplikace při zastavování před školami. Nedávno proto vznikl na základě požadavků rodičů i škol před Základní školou Zárečná záliv ve vozovce, kde mohou rodiče se svými auty bezpečně zastavit, a také autobusová zastávka přímo pod školou.

„Podobná opatření se právě teď dokončují u Základní školy Hornická," doplnil vedoucí školského odboru v Tachově Josef Kožnar. Před Hornickou také bude pruh pro auta rodičů, kteří vozí děti do školy a záliv s autobusovou zastávkou.

Jaroslava Hohlová