„Cílem byla Arnoštova leštírna na Nové Knížecí Huti. Tento unikátní skvost byl odhalen v současné podobě teprve nedávno a je součástí naučné stezky Sklářství v okolí Lesné," dala Deníku vědět učitelka Marta Danková a pokračovala: „Podzimní procházka nádhernou čistou přírodou se všem moc líbila a leštící stroj všechny ohromil svojí velikostí a krásou. Na místě měly děti za úkol vyplnit soutěžní lístek s otázkami týkajícími se leštícího stroje a okolní přírody. Za správně vyplněný lístek následovala malá odměna."

Škola v Lesné bude v projektu Historie okolí Lesné  pokračovat také na jaře.

Přijďte v neděli 
k leštírně

Kdo by se chtěl seznámit s Arnoštovou leštírnou blíže, má jedinečnou možnost už tuto neděli. Od 11 hodin se tam uskuteční Den Českého lesa s podtitulem: Putování po historii sklářství v Českém lese. Tradiční akce  se uskuteční již po páté a ponese se v duchu sklářství. „Slavností zahájení bude v 11 hodin a návštěvníkům představíme technickou památku Arnoštovu leštírnu, pravděpodobně jediný zachovalý stroj na zaleštění skla v Čechách," sdělila Michaela Dubinová ze spolupořádající Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, CHKO Český les.

Na odpoledne je připravena přednáška s videoprojekcí o sklářství a o výrobě potaše. Návštěvníci si mohou vyzkoušet výrobu vinutých perlí. Děti se mohou těšit na hry a soutěže zaměřené na přírodu v rámci akce Den s Lesy ČR. Na programu je i vystoupení tachovských Komedyjantů a prezentace spolků a organizací působících v regionu. Pro německy hovořící návštěvníky bude vše simultánně překládáno. Vstup je volný a organizátoři doporučují vhodné oblečení a obuv do terénu.

Na místo konání je vyloučen volný vjezd motorových vozidel. Pro zájemce z Tachova je doprava zajištěna autobusem v 9:30 hodin od tachovského vlakového nádraží. Vlastním motorovým vozidlem lze dojet na Starou Knížecí Huť, kde je odstavné parkoviště a odtud kyvadlovou přepravou k Arnoštově leštírně dle jízdního řádu.