Mateřské školy v Tachově budou o Vánocích zavřené. Rodiče, kteří nemají mezi svátky volno, už teď začínají přemýšlet, kam by mohli umístit své děti. „Ve všech mateřských školách je přerušení provozu projednáno s rodiči a zveřejněno v mateřské škole," informoval Josef Kožnar, vedoucí odboru školství.

Markéta Wolfová z Tachova má v mateřince Pošumavská dvě děti – čtyř a šestileté. Sice je nyní bez zaměstnání, hlídání pro děti by si však stejně nesehnala. „Ve školce visel dotazník, kde se rodiče mohli vyjádřit a označit termín, který by jim na vánoční prázdniny vyhovoval. Takto to máme každý rok a musím říct, že jsem s tímto přístupem opravdu spokojená," uvedla.

Rodičovská dovolená jí skončila, zaměstnání zatím nemá. „Ale kdo by mi děti přes prázdniny hlídal, to opravdu netuším. Babičky v dnešní době nefungují, protože v pětapadesáti chodí ještě do zaměstnání. Je to strašný průšvih a tuto situaci neřeším jen já, ale spousta mých kamarádek. Snaží se to zvládnout s tatínkem a druhou babičkou, nebo mezi přáteli. Jakmile je zavřená školka, pomáháme si navzájem," dodala.

Stresovat se nemusí ani Lucie Hubená z Tachova. „Moji pětiletou Elišku, která chodí do mateřské školy ve Stadtrodské, můžu bez problémů mít doma, i když je školka zavřená. Jak bych tuto situaci řešila, kdybych nebyla na mateřské, to opravdu netuším. Rodiče nemají v dnešní době mnoho možností, protože naprostá většina prarodičů stále ještě chodí do zaměstnání," řekla Deníku.

Rodiče, kteří musejí o prázdninách pracovat, mohou využít placené služby hlídání dětí. Ta je dostupná i na Tachovsku, hodina hlídání vyjde zhruba na osmdesát korun, kontakty lze najít na internetu.

Uzavření školek:

-MŠ Prokopa Velikého od 23. 12. 2014 – 2.1. 2015
- Sadová 29. 12. – 2. 1.
- Stadtrodská 22. 12. – 2. 1.
- Tyršova 22. 12. – 2. 1.
- Pošumavská 29. 12. – 2. 1.
Provoz bude ve všech školkách zahájen v pondělí 5. ledna 2015.