„Když si přišel ředitel a školník poprvé postesknout, jak je trápí holubi, šel jsem je jen tak zkusmo spočítat. Došel jsem k číslu sto dvacet,“ uvedl místostarosta Plané Pavel Nutil. „Výhrady už mají i hygienici, protože holubi mohou být zdrojem nákazy. A není to jen škola, kterou jejich výskyt trápí.“

Místostarosta proto začal zjišťovat, co se dá dělat, aby se město legálně těchto rychle se množících a nebezpečných ptáků zbavilo. Doporučení na specializovanou firmu dostal na radnici v Mariánských Lázních, kde měli obdobný problém.

„Deratizační firma z Habartova, kterou mi doporučili, přijela do Plané. Nejprve situaci zmonitorovala a vytypovala objekty, kde je třeba zasáhnout. Předložila nám potom prováděcí projet, jakým způsobem chce holuby legálně zlikvidovat. Nyní jsme ve fázi zajišťování všech potřebných povolení,“ řekl místostarosta Nu­til.

Jako nejvhodnější formu zvolila firma odstřel. Ten se provádí vzduchovkou a podle Nutila není nebezpečný pro okolí. Odchyt se v plánských podmínkách podle odborníků realizovat nedá.

„Počítám, že budeme mít všechna potřebná povolení co nejdřív a odstřel by mohl být zahájen v řádu týdnů,“ dodal místostarosta.