„V Sulislavi žiji od svého dětství, tedy kromě války, to jsme byli odsunuti na jih Čech, ale za ta léta si toho pamatuji mnoho," říká Miloslav Michalica.

Tento manželský pár patřil v minulosti do Sulislavského souboru písní a tanců. „Vlastně už jsme poslední žijící manželský pár, který v tomto souboru byl," uvedl Michalica. Sulislavský soubor tancoval a zpíval lidové písně, které vznikly právě na území Sulislavi.

Český folklor se na mnoha místech Stříbrska, které bylo osídleno převážně německým obyvatelstvem, nezachoval. „Právě proto jsme začali fungovat. Byli jsme takový malý ostrůvek, kde se české zvyky zachovaly a my jsme se snažili o to, aby se udržely. Sulislav je v tom rarita, v mnoha případech byly české vesnice německými zvyklostmi převálcovány," řekl pamětník.

V obci se ale zachovaly tradice jako pálení Morany, řehtání před Velikonocemi, Svatovavřinecká pouť. Sulislavské písně se v určité míře zachovaly také. Obecní úřad v čele se starostou Milan Strohschneiderem sestavil ucelený zpěvník sulislavských písní. „Bohužel dnes nejsou žádní lidé, kteří by v našem souboru pokračovali," řekl Michalica.

O sulislavské písně se ale zajímá Lidová muzika z Chrástu, která se rozhodla po letech památku oživit na CD nazvaném Sulislavskej kostelíčku.

„Nahrávka přináší známější i zcela zapomenuté písně z českého ostrůvku v Sulislavi. Na úpravách a výsledné podobě natočených písní se mimo mladých muzikantů podíleli také mnozí hosté, od respektovaných folkloristů přes klasické muzikanty až po kytaristu Michala Röhricha nebo stříbrského rodáka, bubeníka Pavla Plánku," informoval Deník kapelník chrástecké Lidové muziky Vojtěch Kouba.

„Při výběru písní a přípravě materiálů jsme přihlíželi k informacím pana Rudolfa Hrušky, sulislavského kronikáře a knihovníka, který byl rovněž členem poválečného souboru písní a tanců ze Sulislavi," doplnil Kouba.

Deska se zachráněnou lidovou hudbou ze Sulislavi bude představena 20. října v Plzni v Divadle Alfa. Plánují se vystoupení také ve Stříbře a v Sulislavi.

Lukáš Hilpert