Třikrát obdržel Rodinný pivovar Chodovar z Chodové Plané a jeho výrobky mezinárodně uznávaný titul Evropská pivní hvězda. Poprvé v roce 2005, pak v roce 2007 a zatím naposledy minulý týden. Ocenění převzali zástupci pivovaru v Norimberku na veletrhu Brau 2008.

„Chodovar opět uspěl v největší odborné degustační soutěži pořádané na evropském kontinentě a toto významné ocenění získal již potřetí v řadě. Letos bylo do soutěže organizované Pivovarskou akademií Doemens v Mnichově přihlášeno rekordních 688 vzorků piv ze 32 zemí světa. Odborného hodnocení piv se účastnilo 65 degustátorů ze 16 zemí, včetně České republiky,“ informoval nás obchodní sládek pivovaru Jiří Plevka.

Čtyřiačtyřicetiletého Jiřího Plevku jsme při jeho přednášce o chodském pivu v trhanovské restauraci U Svatého Jána požádali o rozhovor.

Jezdíte běžně přednášet o chodském pivu?
Běžně? To se nedá říct, neboť času tolik není. Tohle byl nápad pana Novotného a já jeho nabídku vyprávět o chodském pivu přijal.

Když se řekne pivo – co to pro vás znamená?
Pivo je naše rodinná krev. Už je vaříme sto let. A s láskou. Kdybychom pivo nemilovali, tak se věnujeme určitě něčemu jinému.

Chutná vám pivo, nebo dáváte přednost jiným nápojům?
Chutná. Říká se, že sládek, který ´nenafouká´, je sládek na propuštění, neboť neví, co vyrábí.

Napadá mne: Usedáte po práci za volant?
V takovém případě nikdy neřídím. Když jedu, hledám jinou alternativu.

Co například?
Dávám si minerální vodu nebo nealko pivo. Vždyť je také sami vyrábíme.

Předpokládám, že jste patriot vašeho pivovaru. Chutná vám i pivo od jiných výrobců?
Rád ochutnávám nové typy piv, a to kdekoliv jsem. Snažím se ochutnat a hledat to nej…, samozřejmě, že mi nejvíce chutná to naše.

Celý rozhovor najdete v sobotním vydání Tachovského deníku na straně 3.

Jiří Kohout, Milena Cibulková