Hlasy oponentů však město pro letošní rok umlčí. Vstupné se žádné platit nebude, centrum dění bude volně přístupné.

V minulých letech platili návštěvníci 40 korun. „Myslím, že to zase není tolik. Kritické hlasy se ozývaly, ale je pravda, že vždycky jsou více slyšet ti, kteří jsou nespokojení," zhodnotil starosta Tachova Ladislav Macák.

Důvodem, proč se letos nemusí na náměstí v sobotu platit vstupné, je nový spolupořadatel slavností. „Přihlásila se tachovská firma, která s námi do toho chtěla jít, že si vyzkouší. Jaké to je investovat do akce jako jsou slavnosti a zároveň si vyzkoušet organizovat catering na náměstí," vysvětlila ředitelka Městského kulturního střediska Božena Vaňková.

Doposud si občerstvení organizovalo kulturní středisko, které poskytovalo stánkařům prostor a vybíralo poplatky. „Catering je pod hlavičkou našeho spolupořadatele, který si stánky bude organizovat tak, aby měly návaznost, úroveň a podobně," doplnila ředitelka s tím, že nadále najdou návštěvníci slavností stánky s občerstvením, na které jsou zvyklí a s nimiž mají pořadatelé dobré zkušenosti.

Vybírání vstupného v uplynulých letech přinášelo kulturnímu středisku podle Vaňkové podstatnou částku, bylo to mezi dvěma a třemi sty tisíci korun. „Město dává na slavnosti každým rokem 300 tisíc korun, ale kompletní náklady se pohybují okolo tři čtvrtě milionu korun. Takže zbytek jsme museli vydělat vstupem, nájmy od stánkařů a podobně," uvedla ředitelka MKS Tachov.

V letošním roce je dotace města ve stejné výši, z toho se budou hradit technické náklady na slavnosti a na ohňostroj. „Program jako takový hradí spolupořadatel," dodala Vaňková.

Zrušením vstupného přijdou návštěvníci o drobný suvenýr, který v minulých letech dostávali při placení.

Oním suvenýrem byla připínací placka se symbolem slavností a aktuálním letopočtem. Mnozí lidé si ji schovávali na památku.

„Tento suvenýr letos nebude, a to i možná z toho důvodu, že příští rok nás čekají velké oslavy. Město Tachov si připomene 900 let od první zmínky, a tak si největší chuťovky necháváme na příští rok," řekla Deníku ředitelka kulturního střediska.

Letošní ročník oslav bude zahájen už v pátek večer veselicí na náměstí se skupinou Los Pavlínos. Na sobotu je připraven celodenní program se slavnostním zahájením v 10 hodin dopoledne.

Chybět nebudou dva tradiční taháky – průvod v gotických kostýmech, který bude vycházet ve 14.15 hodin z Hornické ulice směrem do centra a na náměstí a večerní ohňostroj u hradeb.

Ten bude po loňském incidentu se zraněním, který byl zaviněn technickou závadou na výrobku, za přísnějších bezpečnostních opatření začínat ve 23 hodin. V pohotovosti bude přímo na místě sanitní vůz.