Každých pět let si v Tachově výrazněji připomínají výročí husitské bitvy u Tachova, která se odehrála v roce 1427. Nejinak tomu bude letos, kdy Husitské slavnosti nahrazují slavnosti Historické. Tomu je přizpůsobený i program, který v pátek večer začal koncertem skupiny Olympic a rytířským průvodem za svitu pochodní. Dnešním programem na náměstí provede herec a moderátor Václav Vydra, který mimo jiné pozve na řemeslný trh, stánkový prodej i občerstvení.

PRŮVODEM PROJDOU PŘEDSTAVITELÉ MĚSTA I MINISTR ZAORÁLEK

Jedním z vrcholů sobotních Husitských oslav je už tradiční průvod v historických kostýmech. Na náměstí by měl přijít ve 14,45 hodin, kdy návštěvníky čeká slavnostní zdravice představitelů města. Na oslavy letošních slavností přijal pozvání i ministr zahraničí a předseda vlády Lubomír Zaorálek, který by měl kostýmovaný průvod obohatit. Součástí průvodu bude i historická párnička a závěrem jej po loňském úspěchu doprovodí historická vozidla. Na pódiu vystoupí řada umělců, například Olga Lounová či Adam Mišík.

DO BITVY PŮJDOU STOVKY BOJOVNÍKŮ

Další atraktivní nabídkou je i sobotní bitva na Vysoké. Rytíři koruny české spolu s dalšími bojovníky předvedou v prostoru vrchu Vysoká bitvu mezi Husity a vojskem křižáků, která před 590 lety určila další směr Tachova. A podívaná to bude velkolepá, do bitvy by se mělo zapojit přibližně tři sta udatných bojovníků a několik desítek koní.

OHŇOSTROJ OPĚT OZÁŘÍ ROZHLEDNU NA VYSOKÉ

Závěrem sobotních oslav si na své přijdou příznivci tradičního ohňostroje. Ten je připravený na 23. hodinu a odpálený bude opět z vrchu Vysoká. Také letos ho bude doprovázet hudba, kterou uslyší zejména diváci sledující ohňostroj ze zámeckých teras.

NEDĚLE NABÍDNE DECHOVKU I BLUES

Nedělní program začíná stejně jako ten sobotní v 10 hodin dopoledne. Těšit se můžete na Dechový orchestr mladých, Domažličanku, blues folkovou skupinu Knezaplacení a ve 14 hodin slavnosti ukončí herec a