„Tradice slavnosti se datuje od roku 1668. Tehdy byla dokončena loreta v Boru,“ říká vikářVladimírBorn. Církevní program byl zahájen v pátekv 17 hodinvchrámu sv. Mikuláše, kde se uskutečnila Slavná mše svatá s novokněžskýmpožehnáním.

V sobotu pokračoval od 10 hodin, kdy proběhla Slavná poutnímšesvatáahnedpomši, v 11,30 hodin vyšel z chrámu průvod s borskou Madonou do Lorety. Sobotní církevní program ukončila v 17 hodin Mše svatá.Vneděli se uskutečnilav chrámu sv. Mikuláše na náměstí Slavná sborová mše svatá – Franz Schubert: Missa G – dur, kde účinkoval Emauzský sbor a orchestr se sólisty Sylvou Pálkovou, Václavem Barthem a Václavem Lahodným. Dirigoval PetrBedrník. „Doprovodný kulturní program byl zahájen v pátek tradičním Pohádkovým průvodem. Vše začalo v 17 hodin na nádvoří zámku, kde byl připraven zábavný program pro děti a současně probíhala evidence všech masek a pohádkových postav, které se účastnily průvodu. V19 hodin se průvod vydal ze zámku na náměstí, kde pokračovala zábava u podia před kinem,“ řekla Galina Kortanová z odboru kultury městskéhoúřadu. Pro všechny přítomné zahrála skupina Express Line a byly vyhlášeny nejhezčí a nejnápaditější masky z pohádkovéhoprůvodu. Sobotní program začal v pravé poledne a na své si přišli milovníci dechové hudby, neboť všem zahrála oblíbená Chodovarka.

Diváci se poté přenesli do světa folku, vystoupila skupina Devítka. Po ní se představilo dvouhodinové pásmo pro mladší generaci, vystoupilo dívčí duo Pussy a Martin Tankway, který si s dětmi nejen zpíval, ale také soutěžil. „V podvečer si na své přišli milovníci folklóru, své pěvecké a taneční umění předvedl Národopisný soubor z Postřekova. Večerní program byl také v hudebním duchu, vystoupila známá představitelka soutěže Superstar Gába Al Dhába se svou skupinou Defacto, funky– jazzskupinam.y.Music av závěru se představila skupina V3SKA,“ pokračovala Kortanová. Ani milovníci country muziky, nepřišli zkrátka.

Od 19 hodin zavítali do restaurace Eden, kde byl připraven country večer. V neděli se v kině uskutečnil Malý filmový festival pro děti i dospělé, promítaly se filmy Artur a Minimojové, Spider Man 3 a Piráti z Karibiku – Nakoncisvěta. „Po oba slavnostní dny byl otevřen borský zámek, kde probíhala výstava obrazů, kterou připravil Klub výtvarníků Borska ve spolupráci se zámkemBor. Svá díla vystavují výtvarníci Šárka Dostálová, Zora Grich – Dostálová, Frieda Kolčavová, Jaroslav Juran, Pavel Koller, Vladimír Kosík a Jan Rybecký. Prohlídka výstavy byla zdarma a zájemci si mohli některé z obrazů zakoupit,“ dodlanazávěrKortanová.