„Já budu určitě fandit nám," s úsměvem odpověděl Štefan Berčík z Vítkova, který je rodilým Slovákem, žije u Tachova a zároveň trénuje hokejové naděje HC Tachov. Pod pojmem nám míní obě mužstva – české i slovenské. „Ať už semifinále dopadne jakkoliv, mám prostě jeden oblíbený manšaft ve finále. Už včera jsem v hospodě fandil se slovenskou vlajkou, takže tu si vezmu i na semifinále, ale budu mít radost i když vyhrají Češi. Fandit budu oběma, ať ukáží perfektní hokej. Ale srdíčko je u Slováků," uvedl Berčík.

Z odborného hlediska jsou podle něj na tom herně lépe Češi. „Herně jsou určitě lepší, Slováci do semifinále doputovali silou vůle a nasazením. Ale každý zápas je jiný, roli hrají nervy, stres. To pomohlo ve čtvrtfinále Česku, které nemělo co ztratit. Ale herně se mi Češi hodně líbili, hráli bez zábran, mělo to hlavu a patu. Uvidíme, jaké bude semifinále," vyjádřil se hokejový trenér s tím, že obě mužstva jsou vyrovnaná a půjde hlavně o souboj taktiky a hlav trenérů.

Milan Němčanský ze Stříbra pochází z Moravy. Fandit bude Česku, ale se Slováky také sympatizuje. „Slováci jsou fajn lidé, ale fandit budu Čechům. Sice se asi v hospůdce U Kotelny strhne bitka, mí přátelé mi to dají ještě pěkně sežrat, ale nepovolím. Ovšem, když vyhrají Slováci, tak jim to také přeji," řekl Deníku.

Rodným městem Petera Sihelského z Kokašic je slovenská Zvolen. „Od dvou let jsem ale vyrůstal v Čechách, mluvím česky, takže se cítím jako Čech a těm také budu fandit a věřím, že vyhrají. Ovšem moje máma jistě bude fandit Slovákům," vyjádřil se.

Jasno má také Laco Kajaba ze Stříbra. „Fandit budu našim a dobrému hokeji. Narodil jsem se v Rožňavě a žil jsem v Revúci. Nyní patřím do Stříbra. Já jsem duší typický Rakousko-Uherák – z tátovy strany Slovák, z máminy strany Slovák, Maďar, Rakušan žijící v Čechách – to je ten dobrý hokej," řekl s úsměvem.

Na hokejový víkend se chystají také hospody. Češi a Slováci budou semifinále sledovat společně například v S24 Baru v Tachově. „Hodně k nám chodí Slováci, kteří v Tachově pracují, máme také štamgasty. Je to vždycky příjemné, Slováci fandí Slovensku, Češi Česku, vzájemně se hecují. Je to určitě zpestření," řekl majitel baru Martin Sazovský s tím, že na víkendové hokejové zápasy bude televize v baru určitě sledována.

V restauraci Baileys v Tachově budou mít hosté k dispozici velkoplošné plátno. „Na sportovní přenosy k nám chodí víceméně stálí hosté, na všechna víkendová hokejová utkání budeme mít plátno připravené," sdělili nám v restauraci.

Anketu a více k tématu najdete v sobotním tištěném vydání Tachovského deníku.

Martina Sihelská