Snaha dát dohromady kolektiv rodičů na mateřské dovolené, touha scházet se a předávat si zkušenosti a také absence podobného zařízení v boru a okolí byly důvody k založení Slůněte. Jde o baby klub, ve kterém se potkávají maminky s malými dětmi a společně si hrají, zpívají a v podstatě i připravují své potomky na případný vstup do mateřinek.

Klub funguje v Boru už více než rok a u jeho zrodu stála Miloslava Honnerová, maminka na mateřské dovolené. „Motivací k založení baby klubu Slůně byla moje dcera. Je to taková malá divoška a i já jsem aktivní člověk. Nebavilo mne jen doma sedět a chtěla jsem něco udělat," řekla Honnerová. Do Slůněte dochází pravidelně každou středu pět až deset maminek s jedním nebo dvěma dětmi. Do klubu si našly cestu nejen z Boru, ale také z Vysočan a jedna dojíždí až ze Žďáru.

Jiná možnost nebyla

„Chtěla jsem docházet s dcerkou někam, ale nic takového tady v Boru nebylo, tak jsem měla snahu klub vytvořit," poukázala zakládající maminka s tím, že jde o neoficiální scházení se a jakousi dobrovolnou volnočasovou aktivitu. Neregistrovaný klub má své výhody pro organizátorku i maminky. „Musela jsem jen vyjednat prostor ke scházení, nic ostatního k zařizování to neobnáší. Maminky platí při každé návštěvě dvacet korun do společné pokladničky a přinášejí pastelky, papír nebo hračky," popsala.

Skupinka maminek s dětmi se na začátku setkání vždy pozdraví, řeknou básničky, zazpívají písničky. Ty jsou dramatizované, aby děti pochopily význam toho, co zpívají či říkají. Zacvičí si. Některé cviky jsou i z jógy, aby se tělo protáhlo, a zároveň děti poznávají části lidského těla. „Také necháme dětem chvíli volnou hru, to se mohou maminky pobavit a vyměnit si zkušenosti. Dnes navíc budeme vyrábět dalekohled, chceme už konečně přivábit jaro. Dalekohledem ukážeme dětem, že je možné pozorovat ptáčky nebo zvířátka na louce," usmála se Honnerová.

S dvouletým Pavlíkem navštěvuje baby klub Jana Vaňková z Boru. „O klubu jsme se dověděli z internetu a chodím sem přibližně rok. Malý přijde mezi lidi, já mezi ostatní maminky, popovídáme si a děti si vyhrají a Pavlík se zde naučil básničky," sdělila Deníku Vaňková. Nováčky ve Slůněti jsou jedenáctiměsíční Adélka a její maminka Alena Tokarová. „O činnosti klubu jsem se dověděla od švagrové a od té doby jsme tady počtvrté. Nechceme sedět jen doma a toužíme přijít mezi lidi. Adélka to doma už zná a chci, aby se trochu rozvíjela a nebála se jít do školky mezi ostatní děti."

O lepší zařazení dětí do předškolní výchovy v mateřinkách také klub usiluje. „Dříve si ve školce zvyknou. Žádné z dětí, které od nás odešlo, nemělo pak ve školce problém tam fungovat, pracovat a podobně. Už tady jsou v kolektivu a učíme se zvířátka, písničky i barvy," dodala Honnerová.

Baby klub Slůně se schází pravidelně každou středu od 9.30 do 11 hodin ve společenské místnosti borské polikliniky.