A ač je obrovská většina lidí, která jen nevěřícně kroutí hlavou, stále je mezi námi další spousta lidí, která si dá tu práci starou veteš naložit na vozík a dřít se s tím až do lesa. Přece jen by měl možná stejnou cestu do sběrného dvora, kde mu odpad vezmou zadarmo.

„Cestou z Oldřichova nahoru k letišti se v příkopech povaluje odpadků dost, vyvezený bordel od lidí, vyhozené pneumatiky od aut a jiné," hlásí do redakce čtenářka Soňa Marešová.

Podobně oznamuje stav podél cest k pramenu na Minerálce v Tachově i Lukáš Anton: „Gumy, pet lahve, stavební materiál a další odpadky někdo vyházel směrem k Minerálce v Tachově. Jak slezly poslední zbytky sněhu, tak to vše pěkně vylezlo napovrch. Je to opravdu hnus."

Pod sídlištěm Rapotín v Tachově byla před nějakým časem zbourána ubytovna. Volné místo už lidé za několik málo měsíců stihli využít. A jako přídavek černou skládku a shromaždiště obklíčili starými nepojízdnými vraky aut.

Trošku dál od civilizace si vyjeli lidé, kteří pravidelně přihazují na hromadu za Dlouhým Újezdem, směrem na Velký Rapotín a Maršovy Chody. Zde je sice velkou cedulí označeno: „Zákaz skládky". Činitel a zakladatel však asi neumí číst.

Přestože se shromaždiště nepořádku nelíbí hodně lidem, málokdo se odhodlá k tomu, aby šel situaci nahlásit, jak se patří.

Pokud se skládka nachází na obecním nebo městském pozemku, jde odpovědnost za nimi. Pověření úředníci ale nemůžou mít oči všude. Pokud tedy víte o problému, který hyzdí přírodu kolem vás, nepřihlížejte tomu a dejte o tom vědět.

Když je smetiště na soukromém pozemku, tak toho moc nenaděláte. Jelikož se jedná o soukromý pozemek, tak pokud majitel neznečišťuje například spodní vody, je jedno, co si na dvorek postaví – a to buď naleštěnou limuzínu nebo orezlý vrak bez oken.

A i když se lidé nebo organizace sami od sebe snaží mít své okolí a přírodu čistou a uklizenou, nastoupí zde zase člověk, který dá uklizené příkopy během několika dní do nepořádku. Sdružení Dolníci města Stříbra uklízí město každý rok, pravidelně a několik let. Nyní si kontejnery, pytle a rukavice nachystají na 18. dubna.

Jako vždy si rozdělí trasy a vydají se na několikahodinový úklid. Každoročně se akce účastní až stovka pomocníků a dobrovolníků. Za draho likvidují to, co člověk může odvézt zadarmo.