Patří k nim kříže, boží muka nebo sochy či sousoší. Od středy 6. února se Studánka může pochlubit tím, že ji zdobí už tři z těchto děl, která jsou zcela obnovená. První socha byla odhalena v roce 2007, další jsou boží muka a následuje Kříž s pietou, odhalovaný právě tuto středu.

Několik desetiletí stály ve Studánce jen zbytky tohoto Kříže s pietou. Původní sousoší bylo zcela zničeno. Přesto se obec rozhodla sochu nechat obnovit. „Jsem ve Studánce už dvacet let a pamatuji si jen stojící kámen v křižovatce. Nikdy jsem si ho neprohlížela, protože nebylo nač se dívat. Podstavec s popisem byl zaasfaltovaný a vzhůru k nebi trčel jenom pilíř a nic víc," popisuje neblahý stav starostka Studánky Irena Zapletalová.

Autorem díla je lidový kameník a sochař Georg Böhm, který před více než sto padesáti lety žil, tvořil a také zemřel ve Studánce. „S rekonstrukcí jeho soch začali spoluobčané v čele s Honzou Práškem. Sehnali dotaci, kamenosochaře Evžena Nikitina z Plané a práci dotáhli do zdárného konce. Já jsem tehdy na obci ještě nepracovala, ale tím, že jsem byla v obchodě, tak jsem se zúčastnila stavění. To nadšení lidí bylo úžasné. Klobouk dolů před nimi," hovoří Zapletalová o počátcích obnovování první sochy ve Studánce, která byla odhalena při oslavách šestistého výročí obce od první písemné zmínky.

Snímky z tvorby sochy Kříže s pietou od autora Georga Böhma a historický snímek původního díla.U dnes odhalované sochy Kříže s pietou se dochoval pouze podstavec a sloup, vlastní sousoší se nezachovalo vůbec. Postavu Marie s Ježíšem v náručí vytvořil kamenosochař Nikitin jen podle dochované fotografie a modelu, který si vytvořil. V prázdninových měsících roku 2011 vybral Nikitin odpovídající žulový kámen v lomu Lipná nedaleko Házlova a koncem října toho roku dokončil formátování kamenných bloků jednotlivých částí sochy a očištění původního podstavce. Tím skončila první etapa obnovy sochy a dále kameník vytvářel reliéfy.

Právě podstavec sochy je díl, který se dochoval dodnes a z něhož je patrno jméno autora. Při jeho čištění přišel kamenosochař Nikitin na jednu zajímavost. Lidový kamenosochař Böhm se původně na podstavec podepsal Boehm. „Jenže při tesání písmen zřejmě došlo k nějaké nepřesnosti," říká Nikitin. První dvě písmena příjmení jsou správně, ale u „E" jsou patrné známky, že na jeho místě vysekal nejprve písmeno „H". „To ale kamenosochař předělal na nynější E a dále pokračoval posledními písmeny. Přičemž na M Böhmovi zbylo velice málo místa, a tak je písmenko vtěsnáno na malý prostor," poukazuje Nikitin.

Tvorba sousoší byla podle jeho slov inspirující. „Byly i chvíle těžké fyzické práce. Například, když jsem odřezával velké kusy. Každou novou sochou se ale učím něco nového. Jestli budu ještě dělat nějaké sochy, nevím. Přeci jen už mám svůj věk," vysvětluje a poukazuje do budoucnosti Nikitin s tím, že jde o těžkou práci s kamenem a dodává: „Kdybych byl mladší, neváhal bych tu práci dělat dál, baví mne to."

Práce na soše pokračovaly jak přes parné letní dny, tak i v zimních měsících. Přerušila je ale smutná událost. Tou byla nemoc a úmrtí Ljubov Nikitiny, manželky kamenosochaře. „Sebralo mi to milující ženu a psychické síly. Musel jsem na získání síly mnoho zapracovat, nebylo to jednoduché období. Hodně mi v tom pomohla znalost Boha, Bible a má víra," popisuje situaci Evžen Nikitin. „Ze sochy mám radost, a kdyby manželka byla naživu, měl bych mnohonásobně větší."

Od výběru žulového kamene v lomu dodnes uplynulo zhruba osmnáct měsíců. Socha Kříž s pietou stojí na téměř tom samém místě, co původně stála od doby, kdy ji ve svých pětačtyřiceti letech stvořil lidový kameník Böhm. Celkové finanční náklady na její obnovu obec vyčíslila na 210 tisíc korun a společně je uhradily Plzeňský kraj, Svaz žen Medulky, který přispěl výtěžkem ze Silvestra 2011 a částí se podílela obec.

Ne každý občan Studánky je podle starostky ale takovou investicí nadšen tak, jako ti, kdo na její obnově spolupracovali. „Na obranu vždy říkám, že v naší obci se nemáme moc čím pochlubit. Nemáme kostel, nemáme hřbitov. Nyní jsme ale obec na Tachovsku, která má nejvíce děl ve svém katastru od lidového kameníka Böhma, který žil a pracoval právě u nás," dodává starostka Irena Zapletalová. Kameník a autor sochy Georg Böhm se narodil 31. prosince 1789 ve Svobodce a první obnovená socha ve Studánce nese jméno svatého Jiří.

Georg Böhm

Georg Böhm se narodil 31. prosince 1789 ve Svobodce v rodině Johana a Barbory Böhmových jako jeden ze 4 synů. O jeho dětství i o tom jak se stal kameníkem nejsou dosud dostupné žádné prameny. Nicméně v době Georgova života bylo v okolí jeho rodiště otevřeno mnoho kamenolomů. Lomy ve Světcích u Halže, v Lučině, v Mýtě či Broumově zaměstnávaly mnoho kamenických nádeníků. Většinou se jednalo o řemeslníky vyrábějící kamenné výrobky běžné spotřeby (kamenné sloupky, schody, žlaby, dveřní portály) avšak někteří se vlastní pílí a talentem vypracovali nad průměr. Mezi nimi vynikal právě Georg Böhm.

11. května 1830 se Georg oženil s vdovou Barborou Steinfelsovou (rozenou Zeiglerovou). Do manželství si Barbora přinesla jako věno domek ve Studánce, kam se novomanželé přestěhovali. Kamenickou uměleckou tvorbou se Georg Böhm zabýval zejména v rozmezí let 1830 až 1850. Mezi jeho díly vynikají zejména 4–5 metrů vysoké kamenné kříže a bohatě zdobené sloupky soch a božích muk. Vrcholu svého uměleckého snažení dosáhl nejspíše vytvořením sochy svého osobního patrona – Svatého Jiří. Tuto sochu, nalezenou ve Studánce jako poničenou, vytvořil v roce 1850. Těžká plicní nemoc, způsobená zřejmě kamenným prachem, ukončila život Georga Böhma 11. února 1853. Zdroj: Wikipedie

Socha Kříž 
s pietou

Dochoval se podstavec s nápisem a letopočtem 1834 a zadní veliký sloup z kříže. Zcela nové jsou části menšího sloupu s reliéfy stojící na podstavci a menší podesta s dvěma hlavami andělíčků. Na této podestě stojí sousoší Marie s Ježíšem. Nové je také horizontální rameno kříže.

Evžen Nikitin

Kameník a kamenosochař původem z Ruska. Bydlel v Murmaňsku. V Rusku vystudoval dvě vysoké školy, elektrotechnickou a hornickou fakultu. Vojenskou službu vykonával na jaderné ponorce a kamenosochařským pracím se věnuje od začátku devadesátých let minulého století. Začínal pracovat na obnově kamenných náhrobků přes drobné kamenické práce až po tvorbu soch na zakázku.